Žbogar: Što pre rešiti ubistvo odbornika Janićijevića
Foto: Beta

Reagovanja

Žbogar: Što pre rešiti ubistvo odbornika Janićijevića

Politika -
Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije, rekao je predstavnik EU na Kosovu

PRIŠTINA - Specijalni predstavnik EU na Kosovu i Metohiji Samuel Žbogar osudio je danas ubistvo odbornika Skupštine opštine Severna Mitrovica Dimitrija Janićijevića i poručio da čitav slučaj treba što pre rešiti.

"Kad god je život izgubljen, mi osećamo sažaljenje. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na severu Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubistvo treba osuditi i celi slučaj što pre rešiti", rekao je Žbogar i izrazio saučešće porodici Janićijevića.

"Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije" rekao je u saopštenju Žbogar koji se trenutno nalazi u Briselu.On je dodao da je obavešten da je pomoć Euleksa već obezbeđena "kao što je to slučaj svaki put kada je vladavina prava bila u opasnosti na Kosovu".

Žbogar je naglasio da je bilo kakva upotreba nasilja kao pokušaj zaustavljanja političkih promena ili suočavanja sa složenom socijalnom situacijom potpuno neprihvatljiva."Svi mi, građani Severne Mitrovice svih zajednica, kosovske snage reda i mira i međunarodni predstavnici, treba da radimo zajedno, da bi ublažili tenzije i zaštitili ne samo ljudsko dostojanstvo, već i ono najvažnije sto ljudi imaju - njihove živote", poručio je Žbogar.

Žbogar navodi da je upoznao Janićijevića pre prvog kruga izbora u Severnoj Mitrovici i da ga je sreo prošle subote kada je položio zakletvu kao član skupštine opštine.

"Još se sećam njegove nade da će se politička i bezbednosna situacija na severu poboljšati nakon izbora, kao i njegovih namera da doprinese tome. Moje najiskrenije saučešće njegovoj porodici", rekao je Žbogar.Janićijević je ubijen nešto posle ponoći ispred svoje kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice hicima iz vatrenog oružja.On je bio i kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na nedavnim lokalnim izborima na listi Samostalne liberalne stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track