Najnovije vesti

STRAH OD PORAZA: Poslanik DS Samofalov zahteva smenu Đilasa radi spasa stranke

Upaljeni svi alarmi

STRAH OD PORAZA: Poslanik DS Samofalov zahteva smenu Đilasa radi spasa stranke

Politika
01:38h
Konstantin Samofalov očekuje da u subotu na GO neće biti usvojen izveštaj predsednika DS čime će Dragan Đilas biti razrešen

BEOGRAD - Uvideo da brod tone.

Poslanik i funkcioner DS Konstantin Samofalov je bez dlake na jeziku apelovao na članstvo stranke da pre nego što dožive još ubedljiviji poraz na predstojećim izborima u Beogradu i Srbiji, pod hitno smene Dragana Đilasa. Njegova izjava data srpskim medijima izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama na koje je poslanik bez ustručavanja odgovarao iznoseći svoje argumente, koji po njegovom mišljenju jedino mogu da spasu "demokratsku lađu" od potopa.

Obaveza Demokratske stranke prema svojim biračima je da na beogradske izbore i eventualne parlamentarne izađe spremna i nepodeljena, a to je moguće samo ukoliko se donese hrabra odluka na sednici Glavnog odbora i smeni predsednik stranke Dragan Đilas, rekao je Konstantin Samofalov.

- Ovo je teška situacija, rekao bih nezapamćena u DS - liderstvo koje ne čuje glas sopstvenog članstva - rekao je Samofalov.

Uoči sednice Glavnog odbora u Novom Sadu u subotu, 18. januara, Samofalov je dodao da je više od 50 opštinskih odbora podržalo zahtev za promenama u stranci i da se u tom kontekstu ne sme prenebregnuti činjenica da je, pored ostalih, reč o nekim odborima iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije, koji su simboli DS.

- Inicijativa jasno odslikava volju članstva koja je sprovedena u odlukama opštinskih odbora za tim promenama, ali i nezadovoljstva članova zbog načina na koji Dragan Đilas rukovodi strankom, zbog njegovih kadrovskih rešenja i katastrofalnih izbornih rezultata na izborima - od tri odsto u Zaječaru, do poseldnjih 11 odsto na Voždovcu - dodao je on.

Samofalov očekuje da će u subotu na GO, u demokratskoj proceduri koja je, kako podseća, tokom proteklih decenija uvek bila svojstvena DS, raspravljati o izveštaju predsednika Đilasa i da taj izveštaj neće biti usvojen, čime će Đilas biti razrešen.

U nastavku sednice i u narednim danima, dodao je, u skladu sa aktima DS i Statutom biće vučeni potezi koji se odnose na to ko će rukovoditi strankom.

Samofalov je naglasio da se i više od 10 opštinskih odbora iz Vojvodine izjasnilo za promene, kao i polovina funkcionalnih odbora u Beogradu, među kojima su, kako je ukazao, veoma važni opštinski odbori poput Vračara, Zemuna, Savskog Venca, Palilule, Rakovice...

- Jasno je da je stav članstva stranke da mora da dodje do promena u najboljem interesu i stranke i Srbije, ovde se ne radi o borbi protiv pojedinca, mi uvažavamo svakoga, i bivše predsednike, to je odlika DS, mi moramo da gledamo u novo vreme i potrebna nam je nova energija - rekao je Samofalov.

On je još jednom naglasio da očekuje da se broj od 50 opštinskih odbora uveća danas i sutra i da će na sednici GO postojati većina koja će doneti odluku da se razreši predsednik Đilas.

- Verujem da ćemo imati većinu koja će doneti tu odluku da bismo mogli da nastavimo dalje, jer je ovo teška situacija, rekao bih nezapamćena u DS - imate liderstvo koje ne čuje glas sopstvenog članstva - rekao je Samofalov i naglasio da je pitanje rasrešenja lidera stranke političko par ekselans pitanje.

Na pitanje da li će dešavanja u stranci biti smetnja DS da se pripremi za izbore u Beogradu, Samofalov je rekao da očekuje da će, ukoliko dodje do razrešenja Đilasa, stranka konsolidovati redove.

Samofalov je zaključio da je važno da se čuje mišljenje velikog broja opštinskih odbora u Beogradu koji zahtevaju da se Đilas povuče i da je ubeđen da će biti snage da se ostvari najbolji mogući rezultat na beogradskim izborima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track