Tanja Miščević: Ne znam da li ću zameniti Ružića!
Foto: Fonet

Intervju

Tanja Miščević: Ne znam da li ću zameniti Ružića!

Politika -
Ne mogu da komentarišem da li ću biti ministar umesto Ružića. Srpski tim je potpuno spreman za početak pregovora sa Unijom

BEOGRAD - Spremni smo za konferenciju u Briselu.Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije o članstvu u EU, u intervjuu za Kurir pred sutrašnju prvu međuvladinu konferenciju kaže da ona predstavlja formalni početak pregovora.- Biće to svečana, jednosatna ceremonija, na kojoj će Srbija izjaviti da želi da postane članica Unije, dok će predstavnici EU predstaviti pregovarački okvir, kojim se definišu principi pregovora.Koliko je naša delegacija spremna za konferenciju u tehničkom i političkom smislu?- Delegacija Srbije, koju će predvoditi predsednik i prvi potpredsednik Vlade, potpuno spremno dočekuje zvanični početak pregovora. I ne samo da smo pripremljeni za ovu konferenciju već smo spremni i za same pregovore, imamo iskustva iz prvih analitičkih pregleda usklađenosti zakonodavstva Srbije i EU i pokazali smo se kao odličan tim.Da li ćemo na prvoj međuvladinoj konferenciji dobiti, narodski rečeno, domaći zadatak - šta Srbija treba da uradi da bi dobila dobru ocenu do naredne konferencije u junu?- Poznajemo praksu dosadašnjeg pregovaranja, model razgovora i korake koji slede, tako da sve faze pripremamo unapred. Već sada znamo da na narednoj međuvladinoj konferenciji želimo da otvorimo pregovore nekoliko poglavlja.Najavili ste formiranje užeg pregovaračkog tima?- Pregovarački tim Srbije već čini oko 2.000 veoma iskusnih i stručnih predstavnika državne administracije u svim oblastima. Uskoro će se njima pridružiti i članovi užeg pregovaračkog tima, profesionalci koji će sa mnom koordinirati proces pregovora u određenim poglavljima, za koji su oni posebno stručni.Šta Srbija može da očekuje u ovoj godini kada je reč pregovorima?- Prioritet je da se u ovoj godini svi veoma dobro upoznamo sa pravom EU i ocenimo stepen usklađenosti sa EU standardima. Nastojaćemo da otvorimo poglavlja koja se tiču pravde, slobode, bezbednosti, ali i finansijske kontrole, koja po svojoj suštini predstavljaju osnov dobrog i efikasnog funkcionisanja svake moderne evropske države. Takođe, uradićemo sve da predmet naših pregovora postanu i oblasti nauke i razvoja, kao i carinske unije.U medijima se pojavljivala informacija da upravo vi možete da zamenite Branka Ružića na mestu ministra zaduženog za evrointegracije. Da li vi imate takva saznanja?- Ne mogu da komentarišem nešto što ne znam.Kakva je uopšte vaša saradnja s njim?- Na čelu sam tehničkog tima za pregovore i, po prirodi tog posla, sarađujem sa svim ministrima u vladi, a saradnja s ministrom Ružićem je odlična.

I dalje na ledu... Branko Ružić
I dalje na ledu... Branko Ružić

Poglavlje 35GLAVNA TEMA PREGOVORI S PRIŠTINOMDa li je poznato kako će biti formulisano poglavlje 35 o Kosovu?- Glavna tema je praćenje sprovođenja svega što je dogovoreno u okviru političkog dijaloga i rada tehničkih pregovaračkih grupa tokom razgovora o normalizaciji sa Prištinom, kao i praćenje sprovođenja svih pitanja koja budu predmet daljeg dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track