Kacin: Srbija lider evropskih integracija
Foto: Marina Lopičić

Počeli pregovori sa EU

Kacin: Srbija lider evropskih integracija

Politika -
Smatram da pregovori o članstvu predstavljaju odličnu vest za građane Srbije, kao i za perspektivu ekonomskog oporavka zemlje", naveo je Kacin

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje prve međuvladine konferencije EU-Srbija u Briselu i ocenio da Srbija kao najveća zemlja Zapadnog Balkana "postaje i lider evropskih integracija u regionu".

"Današnja koferencija, kojom Srbija i zvanično počinje pregovore o članstvu u Evropskoj unij, od istorijskog je značaja ne samo za Srbiju već i za čitav region. Smatram da pregovori o članstvu predstavljaju odličnu vest za građane Srbije, kao i za perspektivu ekonomskog oporavka zemlje", naveo je Kacin.

On je izrazio uverenje da će srpski pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali, kako je dodao, "glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti".

"Nadam se nesmetanom procesu pregovora i doslednoj primeni reformi uz aktivno učešće parlamenta i organizacija civilnog društva. Kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, Srbija postaje i lider evropskih integracija u regionu", ocenio je Kacin.

Prema njegovim rečima, Beograd se okreće konkretnim reformama koje će obezbediti uvođenje vladavine prava i jačanje ekonomskih potencijala zemlje kako bi srpske kompanije mogle da se takmiče na jedinstvenom tržištu EU. Od velike je važnosti razumevanje političke elite da cilj Srbije ne predstavlja puko članstvo u EU, već reforme koje uz njega dolaze, naveo je Kacin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track