Kostreš: LSV podnosi Deklaraciju za novi Ustav Srbije

Da se pokrajinski parlament izjasni

Kostreš: LSV podnosi Deklaraciju za novi Ustav Srbije

Politika -
Nikome nije cilj da pravi nove podele, već, naprotiv, želimo da postignemo jedinstvo po pitanju autonomije, istakao je zamenik predsednika LSV

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine u narednih desetak dana podneće Skupštini AP Vojvodine Deklaraciju kojom će zatražiti da se pokrajinski parlament izjasni o potrebi za pokretanje izmene postojećeg ili donošenje novog Ustava Srbije.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš naveo je da se deklaracijom želi ukazati da je ustavni položaj Vojvodine neprihvatljiv i da će u procesu evrointegracija Ustav svakako morati biti promenjen.

"Deklaracijom želimo da kažemo da vojvođanska autonomija mora biti bazirana na evropskim standardima i stečenim pravima", rekao je on.

On je objasnio da se Deklaracijom ne traži da Vojvodina ide putem dezinegracije Republike Srbije koja, kako je naglasio, mora ostati jedinstvena.

"Nikome nije cilj da pravi nove podele, već, naprotiv, želimo da postignemo jedinstvo po pitanju autonomije", istakao je Kostreš.

On je kazao da će termin podnošenja Deklaracije zavisiti od brzine razgovora LSV s poslaničkim grupama u pokrajinskom parlamentu.

"Želimo da razgovaramo sa svakom poslaničkom grupom pojedinačno i pokušamo da po tom pitanju postignemo konsenzus. Pokušaćemo da obezbedimo većinu, a onda da s Deklaracijom izađemo pred pokrajinsku skupštinu", rekao je Kostereš.

On je istakao da će, i ukoliko ne obezbedi većinu, LSV izaći sa Deklaracijom u skupštinu ali će, kako je kazao, tada u toj stranci znati da će morati sami da se bore za tu ideju, jer će ostali, kako je naglasio, biti zadovoljni "sramnim položajem Vojvodine u Ustavu Srbije".

Prema Kostrešovim rečima, ustavno-pravni položaj Vojvodine je neprihvatljiv i jasno je da "nikakvo novo pisanje Statuta ili njegovo prepravljanje, neće Vojvodinu dovesti u situaciju da na pravi način akumulira svoju autonomiju".

"Nemoguće je bilo šta promeniti iz prostog razloga što je ustavni okvir loš. Sedam procenata (republičkog budžeta za Vojvodinu) je najpogrešnija stvar koja je mogla da uđe u Ustav, a svedoci smo da se ni ona godinama ne ostvaruje", rekao je Kostreš.

On je kazao da se nada da će u Skupštini AP Vojvodine naići na razumevanje, kako kod koalicionih partnera, tako i kod opozicije, a ukoliko za Deklaraciju ne dobiju podršku koalicionih partnera, naknadno će odlučiti o koracima koje će preduzeti.

"LSV na sebe povlači odgovornost da stane na čelo tog posla i spremni smo da taj posao uradimo do kraja. I ukoliko ne dobijemo podršku u skupštini, nikada se nećemo odreći ideje da se mora pisati novi Ustav i da položaj Vojvodine mora biti redefinisan u okviru tog Ustava", zaključio je Kostreš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track