DAČIĆ U SKOPLJU: Ako su Makedonci i Srbi pametni, živeće u ljubavi
Foto: MUP

Svetosavska akademija

DAČIĆ U SKOPLJU: Ako su Makedonci i Srbi pametni, živeće u ljubavi

Politika -
Prošlost treba ostaviti istoričarima, poručio je srpski premijer, koji je inače vojni rok služio u Makedoniji

SKOPLJE - Premijeri Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Gruevski poručili su sinoć na svečanoj svetosavskoj akademiji povodom Dana srpske zajednice u Makedoniji da građani dve zemlje treba da rade na dobrosusedskim odnosima.

"Ako su Makedonci i Srbi pametni, živeće u ljubavi, prijateljstvu i međusobnom poverenju. Ako nisu, što neće biti prvi put, radiće u korist sopstvene štete i na radost naših neprijatelja", rekao je Dačić i dodao da ne treba gledati u prošlost, već u budućnost.Prošlost treba ostaviti istoričarima, poručio je Dačić, koji je inače vojni rok služio u Makedoniji.

"Obeležavanje ovakvih praznika u savremenim multietnickim društvima je izuzetno važno. Na ovaj način valorizujemo međusobno poštovanje, učimo jednim o drugima i živimo jedni sa drugima. To su simboli poštovanja, poverenja i zajedništva," rekao je Gruevski.

On je istakao da samo prisustvo Dačića daje dopunski kvalitet u unapređivanju dobrosusedskih odnosa u duhu evropskih vrednosti.Sveti Sava je srpski prosvetitelj, a današnji dan je nacionalni praznik Srba u Makedoniji i neradni je dan za srpsku zajednicu.Pre svečane akademije, Dačić i Gruevski imali su bilateralni sastanak gde su dogovorili intenziviranje ekonomske saradnje Makedonije i Srbije i unapređenje dobrosusedske politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja