IZBORNA MATEMATIKA: Tadić i Petrović prave novi blok sa Čedom i Čankom!

Već počelo političko pregrupisavanje

IZBORNA MATEMATIKA: Tadić i Petrović prave novi blok sa Čedom i Čankom!

Politika -
Optimisti Ideja ovih političara je da ponude savez koji bi bio alternativa koaliciji okupljenoj oko naprednjaka; Veruju da udruženi imaju velike šanse da animiraju neopredeljene birače i naprave proboj na političkoj sceni

BEOGRAD - Četiri musketara.Boris Tadić, počasni predsednik DS, Dušan Petrović, lider Zajedno za Srbiju, Čedomir Jovanović, šef LDP, i Nenad Čanak, prvi čovek LSV, počeli su pregovore o zajedničkom izlasku na predstojeće vanredne parlamentarne izbore, saznaje Kurir.Po ugledu na DOSKako tvrdi izvor našeg lista, ideja ovih političara je da Srbiji, poput DOS svojevremeno, ponude jak opozicioni blok koji bi bio adekvatan protivnik koaliciji okupljenoj oko SNS.- Otkako je na političkoj sceni počelo da se priča o izborima, Tadić, Petrović, Jovanović i Čanak održavaju kontakte i razmatraju mogućnost zajedničkog nastupa. Oni smatraju da bi ovakvim predizbornim savezom građanima ponudili alternativu aktuelnoj vlasti. I ne samo to. Ako bi svako od njih pojedinačno izašao na izbore, pitanje je da li bi iko prešao cenzus. Udruženi imaju velike šanse da naprave proboj na političkoj sceni i osvoje više poslaničkih mandata u parlamentu - kaže izvor našeg lista.Prema njegovim rečima, njih četvorica se konsultuju o zajedničkoj platformi, a dogovaraju se i o sastavu izborne liste. Kako saznajemo, sve ovo bi se i ranije iskristalisalo, ali se čekao ishod sednice Glavnog odbora DS.- Postojao je dogovor da se stvari konkretizuju posle sednice GO, kad je postojala mogućnost da Tadić sruši Đilasa i ponovo preuzme kormilo DS. Iako do očekivanog scenarija nije došlo, progovori su nastavljeni, a jedna od mogućnosti da Tadić uđe u blok je preko grupe građana - dodaje naš izvor. Počasni predsednik DS Boris Tadić kaže za Kurir da nije postigao nikakav dogovor s predstavnicima drugih stranaka o formiranju opozicionog bloka.LSV: Mi smo za- Ni sa kim od njih nisam ni razgovarao o tome - kratko je rekao Tadić.Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže da njih niko nije zvao s takvim predlogom, ali da su otvoreni za tu opciju.- Ne postoje pregovori o tome, možda postoji ideja kod određenih ljudi. Oni dele stavove LSV i mogli bismo da sarađujemo. Niko nas još nije zvao, ali Liga će biti otvorena za razgovore - navodi Kostreš.

OprezVELJA NA LEDUNaprednjaci su se dogovorili o koaliciji sa SDPS Rasima Ljajića i SPO Vuka Draškovića, dok sa NS Velimira Ilića još nisu razgovarali o zajedničkom nastupu, a i pitanje je da li će, kako saznajemo.Lider SNS nije oduševljen rezultatima koje je Ilić postigao u resoru koji mu je poveren, kao ni imidžom njegove stanke. S druge strane, Ilić se zdušno nudi naprednjacima jer, realno, sada i nema mnogo prostora za bilo kakav manevar.

Đilasova sudbinaNI DINKIĆA NIKO NEĆE?Kako saznajemo, Mlađan Dinkić, lider URS, nije uspeo da se udomi. Iako je s više stranaka vodio pregovore o zajedničkom nastupu na izborima, Dinkić će, po svoj prilici, pred narod morati sam.- Dinkić je u najnezavidnijoj poziciji jer, kako je već praktično dogovoreno da u novoj vladi budu SNS i SPS, za njega nema mesta - zna se da je u vrlo lošim odnosima s Dačićem, koji ga je pre nekoliko meseci i izbacio iz Vlade.

CenkanjeSPS BEZ PUPS?!Socijalisti će u koaliciju s dosadašnjim partnerima - JS i PUPS. Međutim, postojala je mogućnost i da stranka Jovana Krkobabića ne bude deo ove priče, i to zbog nerealnih zahteva.- PUPS je tražio više mandata i funkcija nego što im realno pripada, što je lidera SPS jako razljutilo. Dačić je popustio Krkobabiću pred prošle izbore, ali više nije spreman da im ispunjava svakojake želje - kaže izvor našeg lista i podseća da je Krkobabić svojevremeno, pred formiranje vlade, insistirao da njegov sin Milan bude na čelu JP „Pošta“, a on potpredsednik.OstavljenNIKO NEĆE SA ĐILASOMDragan Đilas će na izbore sasvim sam, tvrdi izvor našeg lista, i to ne zato što je siguran u svoje birače već zato što niko ne želi s njim u koaliciju!- Dragan Đilas će u ovu kampanju sam, bez koalicionog partnera, jer niko ne želi s njim. Srozao je stranku, oterao kadrove i birače, i svako udruživanje s njim bi potencijalnom partneru nanelo štetu - navodi naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track