Vučić: Menjaćemo ministre iz SNS
Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije

Vučić: Menjaćemo ministre iz SNS

Politika -
Neki su radili dobro, a neki sigurno neće biti deo buduće vlade ukoliko SNS formira vladu, odgovorio je Vučić na pitanje novinara Kurira.

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio da će, ukoliko on bude sastavljao sledeću vladu, "biti značajnih promena" ministara iz redova SNS, iako će neki ostati na svojim mestima.

"Neki su radili dobro, a neki sigurno neće biti deo buduće vlade ukoliko SNS formira vladu", odgovorio je Vučić na pitanje novinara Kurira.

On je rekao da je ministar Saša Radulović je bio njegov izbor, ali je u međuvremeno počeo više da razmišlja o politici i kampanji i istakao da se stavlja na raspolaganje državnim organima da ga ispitaju u vezi sa optužbama koje je naveo Radulović.

"Sve drugo će nakon toga preduzeti nadležni državni organi. Očekujem da budem pozvan i da u najkraćem roku odgovoram za sve što mi se stavlja na teret. Važno je da državni organi sve ispitaju, da mene ispitaju, nisam se obogatio ni za jedan dinar, ponosno izlazim kao potpuno čistih ruku", rekao je Vučić.

"Odlazeći ministar privrede Saša Radulović je imao dobre namere i dobre ideje, ali se, nažalost, pretvorio u političara i razmišljao je o kampanjama, a ne o poslu koji obavlja. Za razliku od Radulovića, drugi ministar koga sam predložio da uđe u rekonstruisanu Vladu, Lazar Krstić, bavio se svojim poslom i zato će, ako na izborima pobedi Srpska napredna stranka, ponovo biti predložen na tu funkciju", naveo je vicepremijer.

Upitan da prokomentariše trvdnje bišeg ministra Radulovića da su iz njegovog (Vučićevog) kabineta stizali nalozi direktorki Fonda za razvoj da skuda blokade s tajkunskih firmi, Vučić je rekao da je u međuvremenu proverio i da su u pitanju predmeti Gorana Perčevića i Žunića, "čuvenih naprednjaka"."Ako ste čuli da je i jedan od njih vezan za Srpsku naprednu stranku na bilo koji način molim vas da me javno linčujete, Toliko o tvrdnjama koje neki ljudi iznose", naveo je Vučić.

On je rekao da će uputiti pismo Ketrin Ešton povodom hapšenja i pritvora Olivera Ivanovića na Kosovu i dodao da vlada u prvom periodu priprema reformu investicionog plana kao i paket ekonomskih reformi.

"Ovo hapšenje obavili su upravo organi EU i zato tražimo jasno objašnjenje. Imamo nekoliko pitanja - kako je moguće da se neko tereti za nešto što se dogodilo pre 14 godina i u čemu nije zavrsen predistražni postupak da je počinio navodno tako trežak zločin, a da se sve vreme kreće slobodno po celom Kosovu za razliku od svih nas i da onda u predvečerje izbora taj čovek bude uhapšen", upitao je Vučić.

Istakavši da su mir i stabilnost i međusobno poverenje na Kosovu izuzetno važni Vučić je naveo da je upravo zbog toga važno da Ivanović bude pušten na slobodu, a ako ima osnova i sumnji da je nešto učinio, dodao je, jasno je da takav čovek koji je poznata javna ličnsot sigurno neće bežati."Ovako je teško da razgovaramo s kosovskim Srbima koji će izgubiti poverenje u institucije koje treba da im garantuju sigurnost i opstanak na Kosovu", zaključio je Vučić.

U pripremi plan sveobuhvatnih reformi nakon izbora

Vučić je precizirao šta treba uraditi u zemlji odmah po okončanju izbora i naveo da se za to već sada rade pripreme ističući da je reč o sveobuhvatnim reformama i rad na prioritetnom nacionalnom planu u više oblasti.On je kao jedan od prioriteta naveo uspostavljanje nacionalnog plana gde će se po regionima znati šta će se i gde investirati, investitori će znati šta treba da ispune, a regioni i opštine šta da ponude i šta da urade i da u tom smislu sve bude javno.Vučić je najavio i reformu školstva, gde će se po prvi put, kako kaže, uvesti ocene rada i nastavnika i škola, da bi roditelji znali koja škola radi dobro, a koja loše.

To će biti veliki podsticaj za škole i za promovisanje najboljih nastavnika.Najavio je i reforme investicionog sistema i donošenje novih zakona koji uspostavljaju nove uslove za investitore, pre svega zakona o radu, stečaju i restruktuiranje javnih preduzeća, a sve to, dodao je, treba da bude usvojeno do 30 juna.Najavljujući da će već sutra početi formiranje radnih grupa i stvaranje istinskog dijaloga i sa radnicima i poslodavcima kako bi se uložio napor i obezbedio zajednički interes, Vučić je istakao da se neće odustajati od toga šta su prioriteti vlade i neće se od toga odustati niti ćemo se nekom dodvoravati.

Reforma javnog sektora jedan je od najtežih i najozbiljnijih poslova, ponovio je Vučić, a zapošljavanje mladih označio kao prioritet istakavši da će se insistirati na donošenju zakona o radu što će biti tema koju će sa sindikatima već sutra otvoriti on (Vučić) lider SDPS Rasim Ljajić.

http://www.youtube.com/watch?v=aPbuHXmTpQA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track