Tadić: Srbiji treba jaka opozicija, razmišljam da budem njen predvodnik
Foto: Dragan Kadić

Posle napuštanja DS

Tadić: Srbiji treba jaka opozicija, razmišljam da budem njen predvodnik

Politika -
Od napuštanja DS, obraćaju mi se stranke opozicije i traže od mene da se priključim čitavom tom procesu i dam vlastiti doprinos. Da otvoreno kažem, ja o tome razmišljam, ali odluku o tome nisam doneo, kaže bivši član DS

BEOGRAD - Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i do prošlog četvrtka počasni predsednik Demokratske stranke (DS), koju je iznenada napustio, izjavio je da je Srbiji potrebna jaka opozicija i da razmišlja o tome da bude njen predvodnik.

Tadić nije odbacio mogućnost da će učestvovati na vanrednim izborima zakazanim za 16. mart ove godine, ali to nije mogao da potvrdi. "Ne isključujem tu mogućnost, ali prosto ne bih rekao istinu kada bih rekao da ću to uraditi", kazao je Tadić. Na pitanje da li zaista postoji Demokratski front, kako su to objavili mediji u Srbiji početkom sedmice, Tadić je objasnio "kako ne postoji ovog trenutka i kako je to više nego očigledno", našalivši se da ga Demokratski front pomalo podseća na Drugi svetski rat.

"Sama činjenica da ja u tim kategorijama nikad nisam razmišljao, svedoči da nisam bio uključen u te projekte, ako je i postojao do sada. S druge strane, posebno od napuštanja DS, obraćaju mi se stranke opozicije i traže od mene da se priključim čitavom tom procesu i dam vlastiti doprinos. Ja, da krajnje otvoreno kažem, ja o tome razmišljam, ali odluku o tome nisam doneo. Ta odluka, ukoliko bi bila neodgovorna, imala bi više negativnih do pozitivnih dejstava'', otvoren je bio Tadić.

"Meni je potrebno još vrlo kratko vreme da o tome razmislim i ja ću stvarno o tome doneti pravovremenu odluku. Ima još vremena do izbora. Ima vremena da se konsuliduje politički poredak koji bi trebalo da bude ta protivteža ogromnoj snazi vladajuće koalicije ovog trenutka. Snaga se od prošlih izbora do danas, samo za 15 meseci, povećala do neslućenih granica. To je nešto što je nedozvoljivo i za to je dominantno odgovorna opozicija", kaže Tadić.

Debalkanizacija Balkana

"Mi smo uvek spremni da srljamo u konflikt. Ja sam na početku političkog mandata izazivao dosta zbunjenost kod mojih sagovornika formulacijom „debalkanizacije Balkana" i "Skandivizacija Balkana?" Dakle uspostavljanje trajnoga mira, saradnje i što više racionalnosti u našim međusobnim odnosima. Ovih dana moj predlog formiranja zajedničkih ambasada zemalja u regionu ugledao sveto dana kod nekih političara. Mi imamo zajedničke resurse.

Zajednički su nam putevi, železnice, transportni, komunikacioni i telekomunikacioni sistemi su nam naslonjeni jedan na drugi, stanovništvo govori isti jezik, iako ga različito zovemo. Sve su to resursi razvoja. Znamo da trgujemo jedni sa drugima, pripadamo sličnim ili manje sličnim kulturama, ja to vidim kao razvojni potencijal", objasnio je Tadić.Isto tako, dodao je, postoji i negativni potencijal, a to je spremnost za svaku tuču, konflikt.

"Govorite o neiskrenosti u političkim odnosima. Toga ima, naravno, uvek, bilo je i biće u budućnosti. Ali je bitno da prevaga bude na strani onoga što možemo da rešimo zajednički i što je pozitivno. Mislim da smo bili napravili veliki iskorak do 2012. godine i svake godine stvaramo šansu za nove političare da bude bolje i bolje. Hvala Bogu izbegli smo ratne opasnosti. Postoje žarišta koja moraju da se rešavaju", stava je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track