TADIĆ: Pravim front protiv tajkuna, idem na izbore!
Foto: Dragan Kadić

Prelomio

TADIĆ: Pravim front protiv tajkuna, idem na izbore!

Politika -
Boris Tadić saradnicima poručio da moraju sprečiti Đilasa u pokušaju da obmane birače koji su tradicionalno glasali za DS; Jedina smo odbrana i moja obaveza je da budem na čelu antitajkunskog fronta, rekao bivši počasni predsednik DS

BEOGRAD - Prelomio i zvanično!

Boris Tadić potvrdio je pisanje Kurira da će učestvovati na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, kao i da će posle izbora formirati novu političku organizaciju koja će se zvati Nova demokratska stranka. Naime, kao što je Kurir pisao, Tadić će biti nosilac liste zajedno sa svojim nekada bliskim saradnikom Dušanom Petrovićem iz Zajedno za Srbiju, a najverovatnije će se tu naći i LSV Nenada Čanka. Tadić je juče potvrdio da su razgovori u toku i dodao da je razgovarao o mogućoj koaliciji s Mlađanom Dinkićem. Tadić je potvrdio da s liderom LDP Čedomirom Jovanovićem neće biti saradnje i da je takav stav i ranije iznosio.Prema izvoru Kurira bliskog Tadiću, dok je donosio odluku o izlasku na predstojeće izbore, svojim najbližim saradnicima je rekao:Đilas obmanjuje- Moramo sprečiti Dragana Đilasa u pokušaju da obmane birače koji su tradicionalno glasali za Demokratsku stranku. Za njega oni nisu ljudi, nego brojevi u statistici. Ako ih mi ne povedemo i ne zaštitimo, ko će drugi. Đilas je prevario sve nas koji smo mu ukazali poverenje, zašto to isto ne bi uradio i posle izbora. Mi smo jedina odbrana i moja obaveza je da budem na čelu antitajkunskog fronta - rekao je Tadić.Sličan stav Tadić je izneo juče u emisiji „Stav“ na TV Prva, u kojoj je naglasio da je suštinska razlika između njega i Dragana Đilasa u razilaženju kad je reč o odnosu politike i biznisa.- Moj stav je da politiku i biznis treba razdvojiti. Politika DS sa Draganom Đilasom je da luta čas na levu, čas na desnu stranu. Ne želim da dajem alibi politici zbog koje građani vide DS kao žute lopove i zbog koje su njega nazivali šefom mafije. To nije stranka koju prepoznajem, koju sam vodio prethodnih godina - zaključio je Tadić.Podrška PetrovićaDušan Petrović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju, pozdravio je Tadićevu odluku da stane na čelo nove političke grupacije koja treba da donese ravnotežu na političkoj sceni Srbije.- To je potez odgovornog čoveka, od suštinske važnosti za dalji razvoj demokratije i Srbije i očekuje se brz odgovor o programskoj koaliciji. Svojim autoritetom i kredibilitetom koji uživa kako u zemlji, tako i van njenih granica, u rekordnom roku uspeće da probudi uspavanu energiju onih građana koji su glasali za evropsku Srbiju - rekao je Petrović u izjavi za medije.

Prognoza

NIKOLIĆ: TADIĆ MOŽE DA OSVOJI DESET ODSTO

nalitičar Milan Nikolić o Tadićevoj najavi da bi smatrao uspehom ukoliko osvoji deset odsto kaže da je to realna pozicija.- Nesumnjivo, grupacija oko Tadića to može da ostvari, ali sve u zavisnosti od od toga ko će ga podržati i koje će teme preovladati u kampanji. Sigurno je da će Tadić oduzeti glasove pre svega DS, ali svakako treba biti kreativan i obraćati se biračima koji su razočarani zbog nedostataka posla, loše ekonomske situacije. U svakom slučaju, dobro je što je sad situacija u kojoj je Tadić mnogo jasnija - naglasio je Nikolić.

Dinkić: Mogao bih u koaliciju s TadićemMlađan Dinkić, predsednik URS, potvrdio je mogućnost saradnje s blokom oko Borisa Tadića predloživši Glavnom odboru te partije da razmotri mogućnost da na parlamentarne izbore izađe u okviru bloka stranaka i uglednih pojedinaca koji su za modernu i demokratsku Srbiju.Dinkić je naglasio da su spremni da na izbore izađu samostalno, ali da treba biti svestan da je reč o trenutku koji zahteva okupljanje snažnih demokratskih snaga koje imaju jasan plan razvoja Srbije i ljude spremne da to ostvare.

- Izbori 16. marta su važni, ali nisu presudni zato što neće biti atraktivni, jer je javnost već odredila velikog favorita i stvara se utisak da maltene ne vredi na njima ni učestvovati jer je ishod poznat. Šta čeka Srbiju ako se nastavi konstelacija kao i u bivšoj vladi - jedno veliko ništa... Je l‘ Dačić bio pravi premijer? Pa ko u to veruje. Pitam vas, pa šta će se onda promeniti posle 16. marta - rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja