POPOVIĆ: Južni tok ključan za stabilnost Balkana
Foto: Kurir

Potpredsednik Skupštine u Njujorku

POPOVIĆ: Južni tok ključan za stabilnost Balkana

Politika -
Projekat Južni tok će povećati odgovornost i međuzavisnost svih aktera koji učestvuju u ovom projektu, jer će u budućnosti svi oni imati jedinstven interes – da se obezbedi nesmetan protok i snabdevanje gasom, istakao je Popović

NJUJORK – Izgradnja gasovoda Južni tok imaće ključni značaj kako za bezbednosnu tako i za ekonomsku stabilnost Srbije i čitavog Balkana, istakao je Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine i DSS, tokom predavanja koje je održao studentima Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

On je naveo da izgradnja Južnog toka predstavlja “jedinstven integracioni proces koji će doprineti bezbednosti čitavog Balkana”.

“Projekat Južni tok će povećati odgovornost i međuzavisnost svih aktera koji učestvuju u ovom projektu, jer će u budućnosti svi oni imati jedinstven interes – da se obezbedi nesmetan protok i snabdevanje gasom”, istakao je Popović.

“To će istovremeno doprineti povećanju stepena bezbednosti u čitavom regionu, a verujem da je to u interesu kako SAD tako i EU”, rekao je on.

Popović je naveo da će izgradnja Južnog toka samo u Srbiji obezbediti dve milijarde evra direktnih investicija, kao i posao za nekoliko desetina hiljada ljudi “koji će raditi kako na izgradnji gasovoda tako i u brojnim pratećim i uslužnim delatnostima vezanim za njegovu izgradnju”.

”S druge strane, postojanje gasovoda na duži rok omogućiće stabilan i održivi razvoj domaće privrede, a posebno proizvodne industrije koja koristi gas kao energent ili sirovinu u proizvodnji”, zaključio je Popović.

Predavanje Nenada Popovića pod nazivom “Geopolitičke i ekonomske implikacije gasovoda Južni tok” organizovano je u saradnji sa Hariman institutom za ruske, evroazijske i istočne studije iz Njujorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track