Bosić: Hoćemo vanredne izbore u RS; Dodik: Recite datum!

Opozicija traži ostavku vlade

Bosić: Hoćemo vanredne izbore u RS; Dodik: Recite datum!

Politika -
Smatramo da se, ovo u Federaciji BiH može desiti i u RS, i zato pozivamo Milorada Dodika i institucije RS da se nađe rešenje za ovu situaciju kako bi se onemogućili nemili događaji, rekao je Bosić, na šta je Dodik odgovorio da je SNSD spreman da u parlamentu donese odluku i pozove narod na birališta

BANJALUKA - Predsednik opozicione, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao je vlasti Republike Srpske da podnesu ostavke i tako omoguće održavanje prevremnih izbora kako bi se predupredilo izbijanje nereda i u tom bosanskohercegovačkom entitetu, dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio da je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) spreman da prihvati da se u RS održe prevremeni izbori, i to onda kada to odluči opozicija.

"Pozivamo (Milorada)Dodika kao predsednika RS, Narodnu skupštinu i Vladu da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i da na taj način otvore proces prevemenih izbora da bi onemogućili nemile događaje po Republiku Srpsku", rekao je Bosić novinarima posle sednice Predsedništva SDS u Banjaluci.

Ocenio je da nezadovoljstvo građana RS zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja svakim danom raste, podstaknuto protestima u Federaciji BiH.

"Smatramo da se, kada se završi ovo u Federaciji BiH, nešto slično može desiti i u RS, i zato pozivamo Milorada Dodika i institucije RS da se nađe rešenje za ovu situaciju kako bi se onemogućili nemili događaji u RS", ukazao je Bosić. Rekao je i da se "deo građana RS čak solidariše sa građanima Federacije BiH, ali zbog osećaja da bi mogli napraviti štetu RS, građani nisu izlazili na proteste".

Bosić je ukazao da je vlast "bolje menjati demokratskim putem, nego ulicom", dodavši da se situacija u BiH razvija u kritičnom smeru i da bi mogla imati nesagledive posledice.

"Zahvalni smo što su građani RS prepoznali da ne treba da nasedaju na prelivanje protesta iz Federacije BiH na RS, jer je sve jasnije da ti protesti dobijaju političku notu", poručio je on. Bosić je, međutim, upozorio da se vlast u RS "zavarava" da je situacija u tom entitetu dobra. "Nažalost, građani RS su nezadovoljniji socijalnim i ekonomskim položajem nego građani u Federaciji BiH.

Takav pritisak postaje sve veći", upozorio je predsednik SDS. Ocenio je da predsednik RS MIlorad Dodik i entitetske vlasti "zabadaju glavu u pesak i ponašaju se kao nojevi" - ne žele da prihvate činjenicu da su građani nezadovoljni, mada ne izlaze na proteste jer bi to moglo imati političke posledice po RS.

Po rečima Bosića, građani RS su "nezadovoljni i ojađeni", pre svega korupcijom i lošim životnim standardom. Bosić smatra da je osam meseci do redovnih izbora isuviše dug rok da bi se mogla obezbediti socijalna i ekonomska stabilnost RS, isuviše dug da se građani uzdrže i da ne protestuju zbog lošeg stanja u kojem su.

"To je poziv Miloradu Dodiku i vlastima RS da razmisle o svojoj odgovornosti za naredne događaje i da povuku poteze koji bi mogli da spreče te događaje", rekao je Bosić. Komentarišući mogućnost da visoki predstavnik raspiše vanredne izbore u BiH na svim nivoima, Bosić je objasnio zašto smatra da bi to bila "katastrofa".

"BiH nema nikakave šanse da postane normalna država, ukoliko visoki predstavnik ili neko sa strane treba da donosi političke odluke u BiH. Ako do toga dođe, onda BiH treba odmah proglasiti neuspešnim projektom međunarodne zajednice. Ubeđen sam da nije želja međunarodne zajednice da se upuste u nešto takvo", ocenio je lider SDS.

Dodik spreman da prihvati vanredne izbore

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) spreman da prihvati da se u RS održe prevremeni izbori, i to onda kada to odluči opozicija.

Dodik je rekao da SNSD ne podržava predlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za izmenu Izbornog zakona, koji donosi centralizaciju jer predlaže da odluku o izborima na bilo kojem nivou donosi Parlamentarna skupština BiH.

"To je nova podvala SDP, i zato to ne može da bude prihvaćeno", rekao je Dodik posle sednice Izvršnog odbora SNSD.

Predsednik RS je naglasio da pravo odlučivanja o prevremenim izborima u entitetu pripada entitetskom parlamentu, a ne Parlamentarnoj skupštini BiH.

"To znači da bismo u ovoj situaciji mogli da održimo izbore u maju i da ih ponovo sprovedemo u oktobru", kazao je on.

Po rečima Dodika, zakon ne poznaje institut vanrednih izbora i bilo bi veoma opasno prihvatiti održavanje takvih izbora jer bi se tako priznalo da je Republika Srpska u vanrednom stanju. "Republika Srpska nije u vanrednom stanju, ali smo spremni da, ako opozicija misli da u RS treba održati prevremene izbore, u parlamentu donesemo odluku i održimo ih", zaključio je Dodik.

Izvršni odbor SNSD je danas zaključio da je Bosna i Hercegovina u izrazitoj krizi koja se generiše u Federaciji BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track