POMRSIO MU KONCE: Tadić sa rejtingom 7,8 odsto ugrožava Đilasa!
Foto: Ap

Lider NDS probudio uspavane birače

POMRSIO MU KONCE: Tadić sa rejtingom 7,8 odsto ugrožava Đilasa!

Politika -
Očekivano je bilo da će Tadić do izvesne mere smanjiti rejting DS, ali njegova snaga pre svega leži u tome što je uspeo da animira određen broj odranije "uspavanih birača", rekao je direktor Faktor plusa Vladimir Pejić

BEOGRAD - Lideru NDS Borisu Tadiću i njegovom demokratskom bloku trenutno veruje 7,8 odsto građana Srbije. Tadićeva odluka da izađe na predstojeće parlamentarne izbore pomrsila je konce demokratama Dragana Đilasa ali donekle i naprednjacima Aleksandra Vučića, pokazuju rezultati istraživanja renomirane agencije "Faktor plus".

Za koaliciju okupljenu oko SNS u ovom trenutku glasalo bi 41,4 odsto, druga je lista SPS-PUPS-JS sa 13,2 dok je DS pao na treće mesto sa 10,5 procenata glasova. Iza Tadića, koji je na samom startu dospeo na četvrtu poziciju, trenutno su DSS (sedam odsto) i LDP (5,1 odsto). Sve ostale stranke su daleko ispod cenzusa.

Direktor "Faktor plusa" Vladimir Pejić kaže da je pojavljivanje Borisa Tadića u izbornoj utakmici prodrmalo mnoge na srpskoj političkoj sceni.

"Očekivano je bilo da će Tadić do izvesne mere smanjiti rejting DS, ali njegova snaga pre svega leži u tome što je uspeo da animira određen broj odranije "uspavanih birača". To potvrđuje podatak da u zbiru demokrate i tadićevci imaju blizu 20 odsto glasova, što je mnogo više od rejtinga koji je u proteklih godinu dana imao DS pre Tadićevog odlaska", ističe Pejić i dodaje da su blagi pad rejtinga osetili i naprednjaci.

"Tadić je uticao i na rejting SNS, jer je povećao broj opredeljenih birača ali i ukupan broj onih koji će izaći na glasanje. Procenjuje se da bi izlaznost6 mogla biti između 55 i 60 odsto. Naprednjaci, na drugoj strani, moraju da obrate pažnju i na sopstvene birače, koji su se opustili zbog opšteg utiska da je pobeda već unapred gotova stvar", objašnjava Pejić.

Prema njegovim rečima u ovom momentu najstabilnije stoje DSS i koalicija oko SPS, dok se liberali i dalje "bore za vazduh".

Konstantin Samofalov iz NDS ističe da je veliki uspeh dostići gotovo 8 odsto za samo nekoliko dana postojanja stranke.

"Rezultat ovog istraživanja pokazuje da smo uspeli da "probudimo" birače čime smo pokrenuli i povećanje izlaznosti, što nam je i bio cilj. Potrebno je da glasači koji misle da je vlast loša a opozicija još gora imaju alternativu. Ovo je tek početak, a mi svakako očekujemo dvocifren rezultat na izborima", zaključuje Samofalov.

Šta kažu političari:

Zoran Babić, SNS

Mislim da su ova istraživanja zlonamerna jer imaju ulogu da pokažu kako su izbori već gotovi i da je sve završeno i tako uspavaju one koji hoće reforme.

Aleksandar Antić, SPS

Kad je naša koalicija u pitanju, očekujemo da ćemo ostvariti mnogo bolji rezultat a ovo istraživanje me samo motiviše me samo motiviše da još više radim.

Borko Stefanović, DS

Izbori su najbolje istraživanje javnog mnjenja. Sve ovo je u skladu sa naprednjačkom kampanjom i zato mi ne verujemo u naručena istraživanja.

Miloš Aligrudić, DSS

Ovakva istraživanja su u funckiji određenih stranaka. Rezultati se ne poklapaju sa istraživanjima koje smo sproveli, a naša pozicija od sedam odsto je smešna.

Boško Ničić, URS

Uporedite koliko su nam davali 2012, a koliko smo osvojili i biće vam jasno. Što je babi milo to joj se isnilo a ovo je očito Borisova "baka".

Dačić: Braća Grim su davno umrla

Lider SPS Ivica Dačić poručio je da na izborima očekuje najbolji rezultat Socijalista od 2000. godine i da se ne bori za mesto "prve partije" već za pčobedu. "Jel vi stvarno mislite da će Boris Tadić osvojiti 10 odsto? Da li stvarno mislite da će Čeda Jovanović biti neki faktor i da će Dinkić ući u Parlament? Ljudi, ovo nije bajka, a i braća Grim su davno umrla", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja