Najnovije vesti

Lajčak: Neverovatan napredak Balkana
Foto: Beta

Trajna stabilnost nije samo vizija

Lajčak: Neverovatan napredak Balkana

Politika
Da sam građanin BiH, učestvovao bih u protestima, jer njihovi političari snose ogroman deo odgovornosti za situaciju u kojoj se zemlja nalazi, kaže vicepremijer slovačke vlade

BEOGRAD - Potpredsednik slovačke Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Miroslav Lajčak izjavio je da je "u poslednje vreme, Balkan napravio neverovatan napredak, čemu je svedok čitava Evropska unija", i izrazio "čvrsto uverenje" da su "stabilnost i prosperitet Evrope mogući samo uz punu integraciju Zapadnog Balkana u EU".

"Možda su pojedini skeptici time iznenađeni, ali ja to vidim kao još jednu potvrdu da Balkan nesumnjivo pripada evropskoj porodici", rekao je Lajčak dodajući da je ubrzavanje procesa proširenja krajem 2013. i početkom 2014. najbolji dokaz da EU pozitivno gleda na situaciju na Balkanu.

Prema njegovim rečima, "trajna stabilnost više nije samo vizija, već naprotiv, ona je jasno definisan cilj sa ogromnim šansama da bude ostvaren u bliskoj budućnosti".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, slovački vicepremijer je rekao da je "najveći izazov nastavak samog dijaloga, kako na političkom i tehničkom nivou, ali i implementacija već postignutih dogovora".

"Implementacija mora biti naš glavni fokus, jer smo već zapazili da nekoliko važnih ugovora postoje samo na papiru, a da je njihova implementacija zapravo daleko važnija. Mi u EU moramo nastaviti da motivišemo obe strane, kako bi nastavili pregovore u cilju postizanja daljeg napretka", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sporazumi iz dijaloga u svakom slučaju i tako predviđaju zakonske i ustavne promene, što nije neobično, jer je svaka država, nova članica EU, morala da izmeni ili dopuni svoj ustav na neki način.

"I EU i zemlje kandidati za članstvo u EU, vremenom evoluiraju i te promene moraju da se ogledaju nekad čak i u obliku ustavnih promena. S tim u vezi, siguran sam da će se naći adekvatna zakonska formulacija i da to neće biti tragedija za Srbiju, kako to neki pokušavaju da predstave", dodao je Lajčak.

Za Bosnu i Hercegovinu, potpredsednik slovačke vlade rekao je da nije nimalo iznenađen masovnim protestima."Oni su već videli previše nepravde u ekonomiji i društvu svoje zemlje, kao i nestručnost, odsustvo vladavine prava i visok nivo korupcije. Njihov očaj podgrevaju trenutna situacija i tmurne perspektive. To ih je nateralo da izađu na ulice", kazao je Lajčak.

"Štaviše, da sam građanin BiH, učestvovao bih u protestima, jer njihovi političari snose ogroman deo odgovornosti za situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Pojačavanje pritiska na njih je jednini način da se posvete rešavanju problema", rekao je slovački vicepremijer, dodajući da je "odsustvo odlučnosti kod političara uzrokovalo stagnaciju zemlje na svim poljima, uključujući i procese evroatlantskih integracija".

Za EU je Lajčak rekao da je u prethodnoj deceniji prošla kroz kvalitativne i kvantitativne promene, kao i da suštinu buduće EU čine monetarna, fiskalna i ekonomska unija, kao i demokratski legitimitet i da te zajedničke vrednosti, uz dodatak finansijskih garancija u vremenima globalne ekonomske krize, čine danas Uniju "najatraktivnijim civilizacijskim projektom".

"Važno je, takođe, podvući da je EU uvek otvorena za prijem novih članica", kazao je Lajčak.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...