Srpska Vojska ponovo na Severu Kosova?

Nastavak dijaloga u Briselu

Srpska Vojska ponovo na Severu Kosova?

Politika -
Takvo rešenje bilo bi dugoročno garant bezbednosti severa, jer NATO strukture na Kosovu neće ostati neograničeno

BEOGRAD - Beograd bi u nastavku pregovora sa Prištinom u Briselu mogao da predloži da kosovske bezbednosne snage na severu Kosova odslikavaju etničku strukturu, a da Srbi u toj formaciji imaju svog regionalnog komandanta!

"Srpski zvaničnici bi sa ovim predlogom trebalo da izađu pred EU i Prištinu u nastavku dijaloga", pišu Večernje novosti. List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi ta ideja trebalo da posluži za uvođenje aneksa u Briselski sporazum, o čemu je govorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Srpske jedinice" funkcionisale bi u sistemu pokrajinske bezbednosti, ali bi se na njih preslikao model primenjen u organizaciji policije na severu Kosova, što bi značilo postojanje regionalnog komandanta i sastav jedinice koji odgovara etničkoj strukturi severa. Delovanje jedinice sa severa usaglašavalo bi se sa Zajednicom srpskih opština, a na tom području ne bi bilo drugih delova kosovskih bezbednosnih struktura, kako je već odlučeno Briselskim sporazumom.

"Takvo rešenje bilo bi dugoročno garant bezbednosti severa, jer NATO strukture na Kosovu neće ostati neograničeno", prenosi list ocenu izvora. Taj model podseća na vojsku Bosne i Hercegovine, sastavljenu od tri brigade - bošnjačke, hrvatske i srpske.

Podseća se da će, po najavama iz Prištine, vojska Kosova imati 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav. "Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019. godine, do kada će vlasti iz Prištine da okončaju ustavne promene, snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom, kao i obuku, a vojska Kosova imaće početni budžet od 65 miliona evra".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja