Ištvan Pastor: Očekujem poziv SNS u naredna dva-tri dana
Foto: Reuters

Dan posle izbora

Ištvan Pastor: Očekujem poziv SNS u naredna dva-tri dana

Politika -
Ubedljivu pobedu koalicije okupljene oko SNS okarakterisao je kao izborni politički cunami

NOVI SAD - Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio da u naredna dva do tri dana očekuje poziv od SNS na razgovore o mogućem učešću te manjinske stranke u budućoj Vladi.

"Ta mogućnost postoji i očekujem u sledeća dva-tri dana prvi susret i razgovore. Želimo da se dogovorimo o ulasku naših prioriteta u budući program buduće vlade", rekao je Pastor.

Dodao je da je SVM zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i da učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara.

On je ubedljivu pobedu koalicije okupljene oko SNS-a okarakterisao kao "izborni politički cunami" i dodao da tako ubedljiva pobeda nije bila očekivana i da je sada sasvim legitimno da koalicija oko naprednjaka može i sama upravljati državom.

"Ipak, i dalje mislim da postoji prostor u kome bismo mogli razgovarati o saradnji", rekao je Pastor.

Dodao je da, kao predsednik Skupštine Vojvodine, smatra da bez obzira na ubedljivu pobedu naprednjačke koalicije na vanrednim parlamentarnim izborima, to nije argument za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Vojvodini.

"Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje izbora", poručio je Pastor.

On je podsetio da je način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika.

Podsetio je da izbore za poslanike raspisuje predsednik skupštine 90 dana pre isteka mandata Skupštine, a pre roka ih može raspisati u slučaju raspuštanja skupštine.

Predsednik Skupštine Vojvodine može da raspusti parlament na obrazloženi predlog pokrajinske vlade, kao i u slučaju izglasavanje nepoverenja pokrajinskoj vladi, i to u slučaju ako skupština ne izabere novu pokrajinsku vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track