Bušatlija: Dobro je što URS više nije u parlamentu
Foto: Beta

Dobra vest za ekonomiju

Bušatlija: Dobro je što URS više nije u parlamentu

Politika -
Rezultati izbora su za mene očekivani, a dobro je što stranke, pre svega G17 i njena naslednica URS, koje su unele dosta haosa u ekonomiju ove zemlje u poslednjih 13 godina, više ne učestvuju u paralmentarnom životu, kaže ekonomista

BEOGRAD - Ekonomista i savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija ocenio je danas kao dobar rezultat izbora i dobru vest za ekonomiju zemlje to što partija G17, odnosno njena sledbenica - Ujedinjeni regioni Srbije (URS), više nije parlamentarna stranka.

"Rezultati izbora su za mene očekivani, a dobro je što stranke, pre svega G17 i njena naslednica URS, koje su unele dosta haosa u ekonomiju ove zemlje u poslednjih 13 godina, više ne učestvuju u paralmentarnom životu", kazao je Bušatlija.

Koalicija oko Srpske naredne stranke (SNS) je na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila apsolutnu većinu i prema proceni Republičke izborne komisije, na osnovu do sada obrađenih rezultata, osvojila 48,3 odsto glasova, odnosno 156 od ukupno 250 mandata u Skupštini Srbije.Bušatlija je kazao da bi prvi potez nove vlade, u roku kraćem od tri meseca, morao da bude konsolidacija javnih finansija, odnosno rebalans budžeta.

"Rebalans budžeta za prošlu godinu, kao i budžet za 2014. godinu nisu sjajno odmereni, što se vidi na rezultatima ovogodišnjeg budžeta i prvi zadatak vlade će biti rebalans budžeta za ovu godinu", ukazao je Bušatlija i dodao da se tek nakon te konsolidacije i isplaniranog održivog načina funkcionisanja javnih finansija može razmišljati o dugoročnim ekonomskim merama na rok od pet do sedam godina.

Bušatlija je naveo i da u predizbornoj kampanji građani nisu čuli ni od jedne partije šta najavljivane ekonomske reforme podrazumevaju, koje oblasti bi obuhvatile, na kojim principima bi bile zasnovane i koliko je vremena potrebno da se sve to sprovede da bi se postigli neki efekti.

"Čini se da preovlađuje mišljenje da se reforme mogu uraditi veoma brzo i da se brzo mogu pokazati rezultat u povećanju zaposlenosti.Mislim da je to nerealno ovčekivanje", rekao je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, nova vlada mora da što pre sprovede reformu javnog sektora koja bi podrazumevala reformu javne uprave, javnih finansija, javnih preduzeća i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja kao najvećeg budžetskog potrošača.

"Potrebno je i da se uvede novi način upravljanja državnom i javnom imovinom, što je do sada bilo zloupotrebljavano, ali tako da ta imovina stvara budžetski prihod i na taj način olakša zahvatanje od stanovništva", kazao je Bušatlija.

On je ocenio da se prošla vlada uspešno bavila početkom borbe protiv korupcije i kriminala, što treba da nastavi kao uslov za zdravu ekonomije, ali je dodao i da se za godinu i po dana mnogo pričalo o reformama, a da se ništa nije počelo reformisati.

"Mora mnogo brže da se radi i za to je potreban kadar posebnog kova, a ne preletači, politički oportunisti koji traže uhlebljenje tamo gde su najjače partije", rekao je Bušatlija.

On smatra da u SNS-u mora da prevlada uverenje da kao najveća partija i apsolutni pobednik ovih izbora i raspodele mandata u Skupštini Srbije, snosi najveću odgovornost za budućnost zemlje."To ih mora pokrenuti da malo više profesionalizuju državnu upravu, naročito tamo gde je profesija iznad politike, a to je kreiranje i sprovođenje reformi", zaključio je Bušatlija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja