POLITIČKI KRAJ: LDP i URS se gase, DSS možda i preživi

Crne prognoze analitičara za gubitnike izbora

POLITIČKI KRAJ: LDP i URS se gase, DSS možda i preživi

Politika -
Čedomir Jovanović se pred članstvom prao srceparajućim pismom, Mlađan Dinkić uveliko pakuje kofere, a Vojislava Koštunicu stranka poziva na odgovornost za izborni debakl

BEOGRAD - Početak kraja.Čedomir Jovanović, lider LDP, obratio se svojim članovima i simpatizerima posle izbornog debakla, i to otvorenim pismom na sajtu stanke. Jovanović je kroz tužnu zamenu teza naveo da nisu prešli cenzus jer glasači u Srbiji misle da nije vreme za ono što LDP nudi?!- Odlukom većine, LDP nije u parlamentu. Ta odluka nije ni ispravna ni korisna, i spreman sam da ovo uverenje obrazložim svima pošto sam već odgovorio sebi. Mesta za to nisu ni tabloidi, ni zločinačko udruženje, ni rukovodstva drugih partija, ni filijale bilo koje od ovih opcija, već organi stranke - naveo je Jovanović.Čedina mora i planineLider LDP je još napisao da njemu lično nije nov posao koji ga čeka - već je „nosio baklju ideje za koju se mislilo da je propala“.- Penjao sam se na planine koje se teško osvajaju. Pokretao sam preduzeća za koja se mislilo da nemaju budućnost. Plovio sam morima po najgorim vremenima. Počinjao sam iz početka kad su svi mislili da je kraj. Ako ćemo pravo, ja to najbolje znam da radim, samo mi je žao što moram da sačekam da se Srbiji sve to i desi da bih to još jednom u životu radio. Srbija je danas rekla da sada nije vreme za nas.Vanredna skupština DSSIako je Jovanović loš rezultat pokušao da ublaži pričom o „zelenoj“ Srbiji, makar se obratio svojim ljudima, dok članovi DSS i URS, kako saznajemo, nemaju predstavu šta će dalje biti s njihovom strankom.- Postoje čak neki nagoveštaji da će se održati vanredna skupština stranke i tražiti odgovornost rukovodstva stranke s Koštunicom na čelu. Znate kako, rezultatom na prekjučerašnji dan DSS je praktično sahranjen - priča za Kurir izvor iz DSS.U URS priznaju da se njihova osnovna ideja izgubila tokom svih ovih godina, da ništa drugo nije isto, te da je pitanje ko će naslediti Dinkića i da li će od ove stranke išta ostati. Oni će se, kako je najavljeno, o tome zvanično izjasniti danas. Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, male su šanse da LDP i URS prežive ovaj debakl, dok za DSS još i ima nade.Potrebne promene- LDP i URS će se polako gasiti, možda će se delovi tih stranaka priključiti nekoj drugoj stranci, ali kao stanka, kao celina, teško da mogu da se oporave - rekao je Dragomir Anđelković.

Vladimir GoatiTEŠKO DA ĆE PREŽIVETIVladimir Goati tvrdi da će se stranke koje nisu prešle cenzus suočiti sa gubitkom državnog finansiranja i sopstvenih donatora, te će im biti teško da prežive do narednih izbora. Komentarišući mogućnost stranaka ispod cenzusa da „prežive“ do narednih izbora, Goati je URS okarakterisao kao heterogenu stranku i dodao da ne očekuje da će u tom obliku opstati, već misli da će njeni članovi sreću potražiti svako na svojoj strani. Goati je procenio da će biti teško da se DSS vrati u parlament ako ne odstupi od svoje politike i ne promeni lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track