NEMAČKA ARD: Vučić, jak čovek Srbije
Foto: Zorana Jeftić

Borac protiv korupcije

NEMAČKA ARD: Vučić, jak čovek Srbije

Politika -
Naklonjen nemačkoj privredi, a želi da uči i nemački jezik, podseća televizija opisujući ga kao šahistu jasnih planova

BERLIN - Nemačka televizija ARD predstavila je nemačkoj javnosti lidera SNS Aleksandra Vučića kao proevropskog političara, koji brzo uči, želi Srbiju da vodi ka Evropskoj uniji i ima naklonost za nemačku privredu.

Vučić je već dugo "jaki čovek" Srbije, a izbori na kojima je trijumfovao njegovu će moć dodatno ojačati, naveo je ARD. Ta televizija Vučića opisuje kao "šahistu jasnih planova" i političara, koga sprski karikaturisti ponekad crtaju kao "supermena", a nekad kao Don Kihota.

Ukazujući na to da Vučić želi Srbiju da vodi u EU, televizija podseća da se on kao potpredsednik vlade zalagao da investitori ulažu "u ruiniranu srpsku privredu i da se, pri tome, okružio, pre svega, nemačkim savetnicima".

Televizija, na svojoj internet stranici, prenosi izjavu Jerga Heskensa, koji kaže da Vučić ima naklonost za nemački-govoreći prostor i da on (Heskens) ne zna da li se tu radi samo o populizmu ili to dolazi "iznutra".

"Ja nisam jedini nemački savetnik. Vučić je naklonjen nemačkoj privredi", rekao je Heskens i dodao da Vučičh želi da uči nemački.

Televizija ARD ističe da 44-godišnji pravnik uči brzo, da je, pre svega kao borac protiv korupcije, stekao ime i da je krajem 2012. godine na njegovu inicijativu uhapšen jedan od najbogatijih Srba Miroslav Mišković, za koga se kaže, navodi se, da se obogatio od privatizacija državnih firmi.

"I, pri normalizaciji odnosa sa Kosovom, Vučić je stekao određene zasluge. Razgovore sa Prištinom uz posredovanje EU vodio je, doduše, premijer Ivica Dačić, ali je Vučić 'uskakao' uvek kada je trebalo da se reše ključna pitanja i donesu teške odluke", navodi ARD.

"Šahista Vučić ima jasne planove - do 2018. godine želi da okonča pristupne pregovore Srbije sa EU", piše ARD i, navodeći da u Vučićeve planove spada i to da do juna parlament usvoji 20 zakona, među njima o privatizaij i tržištu rada.

Televizija podseća da je lider SNS bio nacionalista, ali da se 2008. godine odvojio od radikala, osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku i javno izrazio žaljenje zbog nekih grešaka iz prošlosti.ARD prenosi Vučićeve reči o tome da su Srbiji potrebne brojne reforme, bolji zakoni i stvaranje bolje poslovne klime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track