ODGOVORNOST ZA DEBAKL: Demokrate tražile Đilasovu ostavku, on pobegao!
Foto: Dado Djilas

Izborni štab DS analizirao rezultate

ODGOVORNOST ZA DEBAKL: Demokrate tražile Đilasovu ostavku, on pobegao!

Politika -
Na jučerašnjoj sednici izbornog štaba DS iznervirani Dragan Đilas napustio sastanak pošto je većina tražila hitno sazivanje izborne skupštine ili njegovo povlačenje zbog debakla na izborima

BEOGRAD - Spao na tri slova.U Demokratskoj stranci strasti se ne smiruju i ogorčeno članstvo sve je glasnije u zahtevima da Dragan Đilas snosi odgovornost za izborni fijasko partije i napusti lidersku fotelju.Kako saznajemo, na jučerašnjoj proširenoj sednici izbornog štaba DS većina prisutnih je od Đilasa tražila da podnese ostavku i(li) da se hitno zakaže izborna skupština i izabere novo rukovodstvo stranke.- Analizirani su izborni rezultati i konstatovano je da je DS „uspeo“ da postigne najlošiji rezultat u svojoj istoriji i da neko za tu katastrofu mora da snosi krivicu. Tražili su, u prevodu, da Đilas podnese ostavku. Ili da se što pre zalaže izborna skupština kako bi se glasalo o poverenju Đilasu, odnosno kako bi se izvršile izmene na čelu stranke i spaslo što se spasti da - priča izvor Kurira iz vrha DS i navodi da je u jednom trenutku maltene došlo do incidenta.Naljutio se na Andrića- Đilas se, naime, zakačio s Nebojšom Andrićem, članom izbornog štaba, jer je komentarisao debakl stranke u nedelju, zbog čega je iznerviran napustio sednicu. Suština je da je većina bila za to da Đilas podnese ostavku ili da se ide na stranačke izbore. Jedino su Gorica Mojović, Aleksandar Bijelić i Živorad Anđelković, iliti Žika Pauk, stali u odbranu Đilasovog lika i dela objašnjavajući da je izborni rezultat DS dobar u datim okolnostima - dodaje naš sagovornik.Smena u aprilu?Prema statutu stranke, koji je izmenjen kad je Đilas rušio Borisa Tadića, posle svakih parlamentarnih izbora, i to najkasnije do šest meseci, treba da se sazove izborna skupština stranke. Iako je rok za održavanje stranačkih izbora najkasnije u septembru, Đilas bi, kako je Kurir juče pisao, mogao biti smenjen do maja. Naime, najkasnije 18. aprila mora biti održana sednica Glavnog odbora stranke (tri meseca posle poslednje u januaru), na kojoj može biti zatraženo i izglasano što hitnije održavanje izborne skupštine.- U tom slučaju Đilas može biti smenjen već krajem aprila, početkom maja. Kako bi izbegao skidanje s trona, nije isključeno da će sam podneti ostavku - kazao je izvor Kurira.Niko od funkcionera DS juče nije želeo da govori o situaciji u stranci.

NasledniciSPREMNI ZA ROKADEKako se spekulisalo u javnosti, pretenzije prema funkciji lidera Demokratske stranke pokazivali su Bojan Pajtić, zamenik predsednika DS, i Dragan Šutanovac, bivši potpredsednik stranke. Pajtić je između njih dvojice do nedeljnih izbora bio bolje kotiran, ali sad je problematično to što je, kako kažu u DS, Pajtićeva pozicija uzdrmana jer je SNS ubedljivo pobedio i u Vojvodini, gde su demokrate godinama dominirale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track