Koštunica podneo neopozivu ostavku: Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao!
Foto: Zorana Jevtić

Posle kraha na izborima

Koštunica podneo neopozivu ostavku: Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao!

Politika -
"Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika, rekao je lider DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica podneo je danas neopozivu ostavku na stranačku funkciju, a na sednici Predsedništva te stranke odlučeno je da na tom mestu do izborne skupštine bude Aleksandar Popović.

"Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika Demokratske stranke Srbije. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala", navodi se u izjavi Koštunice.

DS S na parlamentarnim izborima u nedelju nije prešla cenzus prvi put od osnivanja 1992. godine.

Vojislav Koštunica rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu.. Osim na beogradskom Dorćolu, u detinjstvu i mladosti, često je boravio i u Miloševcu kod Velike Plane, zavičaju majčine porodice. U Miloševcu, Vojislav je kršten 1944. godine, pošto se porodica sklonila iz Beograda zbog čestih angloameričkih bombardovanja prestonice. Vojislav je imao samo tri nedelje kada su u najtežem bombardovanju, za Vaskrs 16. i 17. aprila 1944. uništeni čitavi delovi Beograda.

Vojislav Koštunica školovao se u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Drugu beogradsku gimnaziju.Pošto je 1962. maturirao, Vojislav Koštunica upisuje Pravni fakultet u Beogradu. Pravni fakultet Koštunica je završio u roku i diplomirao 1966. godine. Magistrirao je 1970, a doktorirao na istom fakultetu 1974. sa tezom „Institucionalizovana opozicija u političkom sistemu kapitalizma“. Vojislav Koštunica oženjen je Zoricom Radović, takođe doktorom prava.Od 1970. do 1974. godine bio je asistent na Pravnom fakultetu. U vreme hajki i političkih progona 1971. stao je na stranu svog profesora Mihaila Đurića. Zbog doslednog osporavanja amandmana i Ustava iz 1974. godine, kojim je pravno razbijena država, i kojim su autonomnim pokrajinama Kosovu i Metohiji i Vojvodini, date ingerencije republika unutar Republike Srbije, Vojislav Koštunica je proteran sa Pravnog fakulteta. Petnaest godina kasnije, premda pozvan, odbio je da se vrati na Pravni fakultet.Vojislav Koštunica nikada nije bio član Komunističke partije. Koštunica se osamdesetih godina angažovao na zaštiti ljudskih prava, naročito u čuvenom Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja, u kojem su se okupili najistaknutiji intelektualci-disidenti, koji su uzimali u zaštitu svakog ko je, širom Jugoslavije, stradao zbog svog mišljenja i političkog uverenja. Godine 1989. bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, o čijem osnivanju se sa grupom prijatelja dogovarao u svom stanu u Skadarskoj ulici. U vreme DEPOS-a 1992. godine, osnovao je Demokratsku stranku Srbije. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije od 1990. do 1997. godine.Vojislav Koštunica je pobedio Slobodana Miloševića na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. i postao predsednik SR Jugoslavije.Koštunica je formirao Vladu Srbije 3. marta 2004. posle parlamentarnih izbora održanih decembra 2003. godine.Rad svoje Vlade, Koštunica je krunisao na Mitrovdan 2006. godine, posle pobede naroda Srbije na referendumu za novi Ustav. Po usvajanju Ustava, saglasno Ustavnom zakonu, raspisani su izbori za novu Skupštinu Srbije.Koštunica je po drugi put formirao Vladu Srbije 15. maja 2007. godine. Kada je došlo da protivpravnog proglašavanja jednostrane nezavisnosti Kosova i političkog spora u Vladi Srbije, Koštunica je doneo odluku da vrati mandat narodu. Posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine Vojislav Koštunica predvodi Demokratsku stranku Srbije kao opozicionu stranku.

Koštunica zahvalio novinarima na saradnji

BEOGRAD - Dosadašnji lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, nakon današnje sednice predsedništva na kojoj je podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika stranke, zahvalio je novinarima na saradnji. "Hvala vam na dosadašnjoj saradnji, hvala vam od srca", rekao je Koštunica novinarskim ekipama okupljenim oko ulaza u stranačke prostorije nakon sednice. Koštunica je, zajedno sa Vladetom Jankovićem i Nebojšom Bakarecom, poslednji napustio stranačke prostorije oko 17 sati. Petanestak minuta ranije, iz stranke su izašli Slobodan Samardžić, kao i Aleksandar Popović koji će do izborne skupštine biti na čelu DSS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track