Stranke potrošile 13 miliona evra na reklamiranje!
Foto: Zorana Jevtić

U kampanji utrošeno dvaput više nego 2012.

Stranke potrošile 13 miliona evra na reklamiranje!

Politika -
Kapmanja URS i LDP bila je skuplja od milion evra i oni u ukupnom kolaču oglašavanja imaju više udela, tačnije 12 i 10 odsto, nego što su osvojili glasova na izborima

BEOGRAD - Troškovi do krova.Političke stranke su u kampanji za vanredne parlamentarne izbore za oglašavanje na bilbordima i televizijskim stanicama nacionalnih emitera, na Studiju B i Radio-televiziji Vojvodine potrošile ukupno oko 13 miliona evra, pokazao je Monitoring finansiranja izborne kampanje Transparentnosti Srbija! U pitanju je iznos dva puta veći od onog koji je potrošen za parlamentarne izbore pre dve godine.- Stranke su samo za oglašavanje na TV stanicama nacionalnih emitera potrošile između 10 i 11 miliona evra. Najviše - oko četiri miliona evra - potrošio je SNS, što je 41 odsto oglašavanja te vrste. Druga je koalicija okupljena oko socijalista, koju je kampanja na navedenim TV stanicama koštala više od 1,5 miliona evra, a što je 16 odsto sredstava koja su ukupno uložena u oglašavanje na nacionalnim TV stanicama i Studiju B - rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.Nenadić je istakao da su dve stranke koje nisu uspele da pređu cenzus ni na parlamentarnim, ni na beogradskim izborima (URS i LDP) imale kampanju vredniju od milion evra. Kako je dodao, „u ukupnom kolaču oglašavanja URS i LDP imaju više udela, odnosno 12 i 10 odsto, nego što su osvojile glasova na izborima“.Drugi po redu troškovi kampanje, dodao je Nenadić, jesu oglašavanje putem bilborda, za šta su u Beogradu sve stranke ukupno potrošile 2,2 miliona evra.- TV oglašavanje ubedljivo je najskuplji vid oglašavanja, a što se tiče bilborda, na početku kampanje politički su bili zastupljeni oko 30 odsto, a kasnije i više od 70 odsto - rekao je Nenadić. On je istakao da partije iz budžeta za izborne aktivnosti dobijaju oko sedam miliona evra, u zavisnosti od broja osvojenih glasova, i da će biti zanimljivo kako će u svojim finansijskim izveštajima prezentovati odakle im ostatak novca. (M. M.)

Nenadić: Biće zanimljivo kako će političke partije objasniti odakle im ostatak novca
Nenadić: Biće zanimljivo kako će političke partije objasniti odakle im ostatak novca

Vladimir GoatiIZBORI SU SKUPI, ALI NEOPHODNIDirektor Transparentnosti Vladimir Goati ocenio je da su deseti po redu parlamentarni izbori u Srbiji bili fer i slobodni, baš kao i svaki posle 2000. godine. Međutim, on je istakao da nije dobro što niko do sada nije pravosnažno osuđen za krivična dela navedena u zakonima o finansiranju političkih partija.- Na osnovu toga neko bi mislio da je ovo najčistija sfera - rekao je Goati.Goati je kazao i da izbori sami po sebi nisu vrednost i da ne bi moglo da se kaže „što više izbora, to je više demokratije“.- Izbori su izrazito skupa, ali neophodna institucija i bez njih demokratije ne može da bude - rekao je Goati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track