Vučić: Idemo u EU, ali nećemo biti neprijatelji Rusije
Foto: Dragan Kadić

Vicepremijer o stanju u Ukrajini

Vučić: Idemo u EU, ali nećemo biti neprijatelji Rusije

Politika -
Državnički Srbija će da zaštiti svoje interese. Zato moramo da imamo balansiran, odgovoran, ozbiljan stav, poručio je Vučić

BEOGRAD - Čvrsta ruka.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran. On je kazao da taj stav nikako neće donositi tehnička vlada, ali je ukazao i na to da će Srbija svakako poštovati sve svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.PrincipiVučić je naglasio i da je Srbija uvek bila i jeste za poštovanje svih međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali je i dodao da nam „predavanja o tome nikako ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije“.- Srbija je uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi teritorijalnog integriteta zemalja, ali nemojte da nam predavanje o tome drže svi oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije. Srbija je na putu ka Evropskoj Uniji, poštuje sve svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji. Srbija će pokušati da zaštiti sve svoje interese i imaće odgovoran odnos prema svom narodu i teritoriji. Zato moramo da imamo balansiran, odgovoran, ozbiljan stav - rekao je prvi potpredsednik Vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.BalansiranjeNije reč, kako kaže, o balansiranju između Evrope i Rusije, jer srpska vlada nije ni ruska ni nemačka, već vlada republike Srbije.- A koja politika bi bila bolja za Srbiju? Hoćete da mi uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima? Mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta, pa da nam kažu odrekli ste se Kosova, ili da kažemo da ćemo da napustimo evropski put? Kažite koje je to genijalno rešenje - upitao je Vučić posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, izrazivši razumevanje za njegov stav da je referendum na Krimu izraz demokratske volje naroda, i da je legitiman i legalan.- Ali mi takav stav ne možemo da imamo kao država - dodao je Aleksandar Vučić.

Odlazak u MoskvuU RUSIJI SAM BIO ZBOG ZDRAVSTVENIH PROBLEMAPrvi potredsednik tehničke Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je proteklih dana bio u Rusiji i objasnio prirodu tog puta:- Imao sam određene zdravstvene preglede i to je bio razlog odlaska u Moskvu.

Lider SNS o formiranju budućeg kabinetaNEMA TRGOVINE OKO NOVE VLADEVučić je rekao da neće da trguje u razgovorima o vladi, koja mora delovati kao jedinstven tim i u teškim uslovima postizati najbolje rezultate u sprovođenju programa za bolju budućnost države. On je kazao da je prethodnih dana pisao program i plan za Srbiju i da će ga, kad bude sastavljen, SNS ponuditi „ljudima koji žele da vide drugačiju budućnost Srbije, ozbiljnu i odgovornu Srbiju“.- Moja ideja je da imamo najbolju moguću vladu, a ne da imamo uspeh jedne političke stranke. Snaga Srbije je da se menja, da nastavi putem evropskih integracija, unapređuje svoju ekonomiju, privredu i oformi najbolji mogući tim za svoju budućnost. Ne mislim da je za to jedna stranka dovoljna, niti pet, potrebno je da sve ono što je najbolje u Srbiji uzmemo, nevezano za to u kojoj je stranci ili možda ne pripadaju nijednoj - kazao je Vučić i dodao da SNS nema ni želju ni razloga da u tom poslu trguje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track