KRALJ NEMORALA: Đilas ne da vlast u DS, panično se plaši robije!
Foto: Dragan Kadić

Uništava stranku da bi sačuvao sebe

KRALJ NEMORALA: Đilas ne da vlast u DS, panično se plaši robije!

Politika -
Uprkos zahtevima demokrata da se povuče s čela partije zbog najgoreg izbornog rezultata u istoriji DS, Dragan Đilas odbio da podnese ostavku i najavio da će se ponovo kandidovati

BEOGRAD - Prštalo.Dragan Đilas odbio je da se povuče s čela Demokratske stranke uprkos tročasovnom insistiranju saboraca na jučerašnjoj sednici Predsedništva te partije. Iako je ubedljiva većina demokrata tražila njegovu ostavku zbog debakla na proteklim izborima - stranka je zabeležila najlošiji rezultat od svog osnivanja - Đilas je zahteve ignorisao. Glavni razlog je, kako tvrde u vrhu DS, njegov strah od završetka istraga o aferama.- Đilas je u panici. Plaši se ishoda istraga o aferama i pokušava da ostane na čelu DS da bi s pozicije lidera opozicione stranke rezultate nadležnih organa anulirao predstavljanjem sebe u javnosti kao žrtve političkog progona i na taj način sebe spasao možda čak i hapšenja. Iako je većina na sednici Predsedništva tražila od njega odgovornost, on nije želeo da podnese ostavku - priča izvor Kurira i navodi da je na sednici vladala napeta i neprijatna atmosfera.

Drveni advokati... Stefanović i Anđelković
Drveni advokati... Stefanović i Anđelković

- Padale su i teške reči, bilo je žučnih rasprava. Izuzev Gorana Ješića i Borislava Stefanovića, gotovo svi odreda, potpredsednici Nataša Vučković, Goran Ćirić i Dejan Nikolić, Dragoljub Mićunović, Balša Božović izneli su stav da Đilas mora da preuzme odgovornost za fijasko na izborima. Božović je bio toliko besan da je u jednom trenutku i napustio sastanak - dodaje naš sagovornik.Đilas nema nameru da se dostojanstveno povuče s čela DS, mada je pre nepune dve godine njegov adut u rušenju Borisa Tadića s pozicije predsednika stranke bio upravo, kako je ocenio, loš izborni rezultat. Iako je tada DS imao poverenje 22 odsto građana - a danas, posle Đilasovog šefovanja, spao na šest odsto - on čak, kako saznajemo, planira da se na stranačkim izborima ponovo kandiduje za predsednika DS.Da u DS jača struja protiv Đilasa moglo se naslutiti i pred početak sednice, kojoj je prisustvovala i Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića. Naime, Bojan Pajtić, koji važi za najozbiljnijeg Đilasovog naslednika, i Mićunović, koji je prvi javno zatražio Đilasovu ostavku, na sednicu su stigli zajedno, u istom automobilu.

Nafatirao se dok je bio na vlasti... Bijelić i njegova moćna mašina
Nafatirao se dok je bio na vlasti... Bijelić i njegova moćna mašina

Đilas je, inače, juče prvi napustio sedište DS u Krunskoj, bez reči, sam je seo u auto i otišao, a nekoliko minuta posle njega izašli su i njegovi najbliži saradnici Živorad Anđelković, poznatiji kao Žika Pauk, i Aleksandar Bijelić. Kasnije je saopšteno da će sednica Predsedništva DS biti nastavljena - u petak će biti održana zajednička sednica tog stranačkog tela i Političkog saveta DS, dok će sastanak Glavnog odbora biti održan 30. marta. Plan nezadovoljnih demokrata je da tada formalno krenu u Đilasovu smenu tako što će glasati protiv njegovog izveštaja o radu u protekla tri meseca i time iskazati nepoverenje. Tada će istovremeno biti doneta i odluka o načinu i terminu održavanja stranačkih izbora, koji su prema statutu stranke neizbežni. Iako mogu da se održe u roku od šest meseci nakon parlamentarnih izbora, očekuje se da će izborna skupština biti održana do 1. juna.

BlamažaOBEĆAO 20, DOBIO ŠEST Dragan Đilas je u predizbornoj kampanji javno obećavao da će DS na parlamentarnim izborima osvojiti preko 20 odsto, ali sada ne planira da podnese ostavku iako je stranka osvojila skoro tri puta manje glasova.- DS će imati preko 20 odsto glasova na izborima - poručio je Đilas 9. marta u Užicu.

Dragoljub MićunovićNAŽALOST, NEMA SMENEAnalizirali smo malo izbore, pripremali malo sednicu Glavnog odbora, na kojoj će se raspravljati o odgovornosti - kazao je Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta.Na pitanje Kurira da li se raspravljalo o pitanju Đilasove smene, on je odgovorio:- Ma nema smene, nema smene nikakve, nažalost.

Balša BožovićNovo vreme, novi ljudiBalša Božović, generalni sekretar DS, svoj stav o politici Dragana Đilasa juče je iskazao i na Tviteru, gde je na indirektan ali dovoljno jasan način kazao da je vreme da šef demokrata podnese ostavku:- Novo vreme traži novi koncept, novu politiku, nove reprezente.

Ružica Đinđić

Imali ste predsednika

Ružica Đinđić juče nije želela da govori o dešavanjima na sednici Predsedništva DS. Na molbu novinara za izjavu ona je kratko odgovorila:

- Zašto bih? Imali ste predsednika.

Ovako je Đilas rušio borisa Tadića ĐILAS 2012: ON MORA DA ODE ILI PADAMO NA IVICU CENZUSA!Iako je DS pod vođstvom Dragana Đilasa imao najgori rezultat u svojoj istoriji, on očigledno nema nameru da se dostojanstveno povuče s čela stranke. Zanimljivo je, međutim, da je pre nepune dve godine njegovo glavno oružje u rušenju Borisa Tadića s te pozicije bio upravo loš izborni rezultat, za koji je Đilas tada otvoreno optuživao lidera stranke.- Nije 6. maja DS izgubio utakmicu igrajući mali fudbal na livadi sa SNS. Mi smo izgubili izbore zato što je Srbija svojim glasovima loše ocenila naš četvorogodišnji rad. Možemo i da se pravimo da naše odgovornosti nema, ali je to siguran način da DS sklizne do granice cenzusa - pisao je Đilas članovima Predsedništva DS kada se borio za lidersku poziciju 2012. godine.Zanimljivo je da je do te granice cenzusa stranku danas doveo upravo on, ali Đilas očigledno ima obraza da tu činjenicu uporno ignoriše. Podsetimo, DS je na parlamentarnim izborima 2012. osvojio 22,1 odsto, a ove godine svega 6,03 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja