SOCIJALISTI PODVILI REP: Vučiću, uzmi nas u vladu!
Foto: Zorana Jevtić

SPS moli SNS da ih pozove u Nemanjinu 11

SOCIJALISTI PODVILI REP: Vučiću, uzmi nas u vladu!

Politika -

Poruka O ulasku u vlast neće odlučivati funkcioneri SPS na bazi svojih emocija, upozorio Aleksandar Antić partijske drugove koji traže da se ide u opoziciju

BEOGRAD - SPS moli za milost!Otkako su pre dva dana dobili ozbiljne packe od naprednjaka, koji su im poručili da ne žele SPS u vladi, socijalisti na sve načine pokušavaju da ispeglaju nesporazum i poprave odnose sa SNS. To je juče i zvanično potvrdio visoki funkcioner SPS Aleksandar Antić, ističući da je prethodna vlada bila uspešna i da je to najbolja preporuka za nastavak saradnje.- Vlada SNS i SPS bila je uspešna. To potvrđuju i izborni rezultati. Odluka o tome ko će činiti buduću vladu neće se donositi u novinskim redakcijama, kao što je sada slučaj. Odluka je, pre svega, na pobedniku ovih izbora Aleksandru Vučiću i od njega će najviše zavisiti sastav nove vlade. To znači da o tome neće odlučivati pojedini funkcioneri SPS na bazi svojih emocija i razmišljanja. Potpuno podržavam našeg predsednika Ivicu Dačića da u predstojećim konsultacijama osigura nastavak partnerstva sa SNS, koje je do sada pokazalo isključivo pozitivne efekte - rekao je Antić, dodajući da je odlazeća vlada bila prva koja je utemeljena na racionalnom partnerstvu, a ne na emocijama i ideološkoj bliskosti.Kako Kurir saznaje, lider SNS zakazaće sednicu Predsedništva najverovatnije do kraja nedelje, kada bi organi stranke trebalo da raspravljaju o tome ko će im biti koalicioni partner u budućoj vladi.- Naprednjacima i Vučiću u ovom trenutku je najvažnije da završe pisanje programa i platforme buduće vlade. Većina članova Predsedništva zastupa stav da SNS ne treba da zove SPS u koaliciju. Ipak, konačnu odluku doneće organi stranke. Razgovori o vladi i Beogradu vodiće se u paketu - otkrio je izvor Kurira iz SNS.Podsetimo, potpredsednik SNS Nebojša Stefanović je, odgovarajući na izjavu socijaliste Novice Tončeva da bi SPS bilo bolje u opoziciji, rekao da će predložiti Predsedništvu da ih i ne zovu u vladu.Potom su se pojavile medijske spekulacije da opozicioni status zagovaraju Dušan Bajatović i Branko Ružić, ali na kraju je predsednik Ivica Dačić na sve stavio tačku pisanom izjavom iz inostranstva.- Zvanično odstupanje od stava partije u javnosti povezujem s pokušajem mog rušenja u SPS. To je legitimno, ali na sednicama partijskih organa. Posle donošenja odluke niko nema pravo da iznosi drugačije stavove bez posledica. Svako će za svoje poteze snositi posledice - naglasio je Dačić.

Protiv odlaska u opoziciju... Aleksandar Antić
Protiv odlaska u opoziciju... Aleksandar Antić

Za dogovorLJAJIĆ: OK SU MI I DAČIĆ I TADIĆRasim Ljajić, predsednik SDPS, očekuje da se proces formiranja vlade završi do 25. aprila, najkasnije do 1. maja, i smatra da bi svako probijanje tog roka bilo gubljenje vremena.- Vlada treba da ima manje ministarstava, najviše 15-16. I pored toga što lista okupljena oko SNS ima apsolutnu većinu u parlamentu, vlada treba da bude proširena strankama van te liste. Bilo bi dobro da i SPS bude deo vladine koalicije, a nemam ništa protiv saradnje s liderom NDS Borisom Tadićem - naglasio je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja