Vučić: Priznanje Kosova je nemoguće pitanje
Foto: Beta

Dan posle runde u Briselu

Vučić: Priznanje Kosova je nemoguće pitanje

Politika -
Do 2017. ili 2018. godine sigurno niko neće postavljati to pitanje jer znaju da je to za Srbiju nemoguće pitanje u ovom trenutku i da je to stvar o kojoj ne može da se razgovara

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji niko do sada nije postavio priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za članstvo u EU i naveo da je to pitanje u ovom trenutku nemoguće pitanje za Srbiju.

"Ja ne mogu da govorim o tome šta bi bilo kad bi bilo", rekao je Vučić za Dojče vele odgovarajući na pitanje da li će u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova ako je to uslov za učlanjenje u EU. On je naveo da do 2017. ili 2018. godine sigurno niko neće da postavlja to pitanje jer znaju da je to za Srbiju nemoguće pitanje u ovom trenutku i da je to stvar o kojoj ne može da se razgovara.

Dodao je da će verovatno posle sledećih izbora 2017. ili 2018. godine neko drugi biti na vlasti u Srbiji."Ali, mislim da niko ni tada neće pristati da prihvati formalno nezavisno Kosovo. Mi shvatamo realnost i znamo da u Glogovcu, Srbici ili u Peći, sem Goraždevca, nema Srba, mi ne možemo da pobodemo srpsku zastavu. Mi živimo u realnosti, ali i Albanci treba da sagledaju realnost na severu Kosova i u nekim drugim delovima. Ali zbog toga smo tu da razgovaramo, i zbog toga razgovaramo", kazao je Vučić.

Povodom pojedinih stavova da bi zajednica srpskih opština koja treba da bude formirana na osnovu Briselskog sporazuma mogla da bude uvod u podelu Kosova, Vučić je kazao da misli da o podeli niko nije govorio. On je izrazio spremnost da kao budući premijer predvodi srpsku delegaciju u pregovorima s Prištinom u Briselu, ali i naveo da treba videti na kom nivou treba da se nastave ti razgovori. "Želim da kažem da to zavisi i od želja EU.

Treba da vidimo na kom nivou treba da se nastave ti razgovori. Ali takvu vrstu obaveza nikada ne bih izbegao", kazao je Vučić.

On je izrazio spremnost da se do kraja sprovede Briselski sporazum postignut prošlog aprila i da misli da Srbija taj posao radi na korektan način."Naravno, mi imamo i unutrašnje probleme, pošto ustavni zakon mora da se uskladi sa Ustavom, vezano za autonomiju, kako ne bi Ustavni sud donosio odluke o tome da to nije u skladu sa Ustavom", kazao je Vučić. Upitan da li će biti promena Ustava Srbije zbog sprovođenja tih odluka o Kosovu, Vučić je rekao da je to pitanje evropskih integracija. "O tome ćemo razgovarati tokom pregovora o integracijama. Ali prvo moramo da donesemo neki ustavni zkon za sprovođenje suštinske autonomije kako bi bilo potpuno jasno kako Srbija gleda na to", naveo je Vučić.

Na pitanje da li je spreman da se zbog pomirenja albanskog i srpskog naroda izvini zbog zločina koje su Srbi počinili na Kosovu, Vučić je naveo da ne misli da je pitanje izvinjenja ili nekakvih ličnih odnosa bilo kome za bilo šta važno. "Mislim da je važno da oni koji su počinili zločine za to i odgovaraju", kazao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track