Najnovije vesti

NAPREDNJACI ODLUČILI: Vučić pravi Vladu sa SVM i Dačićem
Foto: Dado Djilas

O novom kabinetu

NAPREDNJACI ODLUČILI: Vučić pravi Vladu sa SVM i Dačićem

Politika
Razgovarao sam s Tadićem dva puta i on je rekao da neće s Dačićem. Ne pada mi na pamet da bilo koga teram, rekao je Vučić; Znam ko će biti ministri iz SNS stranke, sa jednim izuzetkom, kaže mandatar vlade, koji neće lično rukovoditi nijednim resorom

BEOGRAD - Vlada će biti tim.Predsedništvo SNS odlučilo je da uđe u koaliciju sa SVM i lideru stranke Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima dalo „odrešene ruke“ da nastave razgovore o sastavu nove vlade sa drugim partijama.- Verovatni su izgledi da lider SPS Ivica Dačić bude u vladi - rekao je Vučić posle tročasovne sednice Predsedništva i dodao:Najmanji kabinet- Ivica Dačić više voli da priča u medijima, pod tuđim imenom, nego bilo ko drugi, tako da ja sve pročitam sutradan šta mu je neko bilo kada rekao. Ali, zato je valjda toliko uspešan političar - uvek prvo razmisli šta će izaći u novinama, i to mu je važnije nego bilo šta drugo. Što sa mnom nije slučaj, tako da me ne interesuje šta objavljuju, niti će novine sastavljati vladu - istakao je Vučić i napomenuo da je lider NDS Boris Tadić izjavio da ne želi da bude u vladi u kojoj je Dačić.- Razgovarao sam s Tadićem dva puta i on je izrazio stav da neće u vladu s Dačićem. To je legitiman politički stav i poštovaću sve što su mi saopštili i on i Dačić. Ako mislite da ću bilo koga da teram u vladu, ne pada mi na pamet. Nema veće časti na kugli zemaljskoj nego biti deo vlade Srbije - naveo je Vučić i dodao:- Ne interesuje me razmimoilaženje u vladi. Hoću da taj tim diše kao jedan. Prvi put imamo pun plan, program, viziju kako i gde vidimo Srbiju za četiri godine, šta moramo da uradimo, čime ćemo se ponositi i šta sve zajedno moramo da izguramo da bismo imali zdravu ekonomiju, a to ne možemo ako imamo svađe u vladi.Iznenađenje iz RIKVlada neće imati više od 17 članova, što je najmanje od uspostavljanja višestranačja.- Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu. Nastavićemo tehničke razgovore, razumeo sam Dačića, njegove ideje i ono što će mu biti ponuđeno. Znam ko će biti ministri iz SNS, sa jednim izuzetkom. Mislim da će Kori Udovički biti u vladi. Ne bih da govorim o resoru, biće drugačije strukturisana vlada, drugačija organizacija. Javna preduzeća više nikada neće da potpadaju pod ministarstva, tu je do sada bila glavna tuča - rekao je Vučić i istakao:- Ne pada mi na pamet da lično rukovodim nekim od resora. Ne mogu da postignem da pročitam sve da bih mogao da se bavim nekim poslom. Imaću i suviše posla kao premijer.Vučić je kazao da je na zasedanju Predsedništva izneo svoje dileme vezane za to ko će biti gradonačelnik Beograda. Kako Kurir saznaje, izvesno je da će tu funkciju preuzeti Nikola Selaković, ministar pravde u tehničkom mandatu, dok bi njegov naslednik mogao da bude aktuelni predsednik RIK Dejan Đurđević. Kako je Kurir pisao, na čelu MUP viđen je Nebojša Stefanović.

Neće biti u vladi... Boris Tadić; Prihvatio poziv...Ištvan Pastor
Neće biti u vladi... Boris Tadić; Prihvatio poziv...Ištvan Pastor

Dosadašnji premijer postaje šef diplomatijeDAČIĆU RESOR SPOLJNIH POSLOVALider socijalista Ivica Dačić biće deo novog kabineta budućeg premijera Aleksandra Vučića i, kako saznajemo, ponuđeno mu je da u budućoj vladi vodi ministarstvo spoljnih poslova.Kako Kurir saznaje, i dalje je otvoreno pitanje da li će još neki socijalista biti član vlade ili možda deo vlasti u Beogradu.- To znači da socijalisti vladi daju ono što je najbolje od njih, a to je svakako Dačić. Postoji mogućnost da deo vlade bude i Aleksandar Antić koji se dobro pokazao, ali ne i ostali socijalisti i njihovi koalicioni partneri PUPS i JS - otkriva izvor Kurira.S druge strane, kada je reč o učešću NDS i Borisa Tadića, to pitanje svodilo se na to da li će bilo koju funkciju prihvatiti Miodrag Rakić u koga lider SNS ima veliko poverenje.- Deo NDS je za to da budu u vlasti, Tadić ima uslove, a sve se vrtelo oko Rakića. I Vučić je hteo njega u vladi, pre svega u delu koji se tiče bezbednosti, ali glavni problem je njegovo zdravstveno stanje. To je prepreka. Rakić ne može da preuzme odgovornost iz zdravstvenih razloga - kaže izvor Kurira.

ČINJENICEO novoj vladi- Vlada do 27. aprila, imaće najviše 17 članova- 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini- 24. aprila će biti na dnevnom redu zakoni o vladi i ministarstvima- 25. aprila zaseda Glavni odbor SNS- 26. aprila je glasanje o amandmanima- 27. aprila izbor Vlade Srbije

Budući ministriČEKAJU FOTELJE Kako Kurir saznaje, šanse da se ponovo nađu na mestu ministra imaju Ivan Tasovac (kultura), Lazar Krstić (finansije), a među novim ministrima verovatno će biti i Igor Mirović. Socijalistima bi trebalo da pripadnu tri kabineta (saobraćaj, kultura i odbrana). Što se tiče potpredsedničkih mesta u novoj vladi, njih će najverovatnije zauzeti Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...