Najnovije vesti

NEOSTVARIVO: Toma može samo da sanja odštetu od NATO!
Foto: Aleksandar Jovanović

Predsednik uzburkao duhove prošlosti

NEOSTVARIVO: Toma može samo da sanja odštetu od NATO!

Politika
Analitičari: Stav šefa države da traži ratnu odštetu do Severnoatlantske alijanse zbog bombardovanja Srbije dokaz je da Beograd drži do sebe i da ne prihvata falsifikate prošlosti

BEOGRAD - Pusti snovi.Poruka predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbija treba da traži ratnu odštetu od NATO zbog bombardovanja Srbije 1999. godine moralno je utemeljena, ali od toga, kratko rečeno, nema ništa, tvrde politički analitičari, sagovornici Kurira.Nikolić je, komentarišući nedavno priznanje NATO da je Srbija bombardovana bez dozvole Saveta bezbednosti UN, poručio da je opravdano da očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene tom nepravdom. On je još dodao da je NATO bombardovanje Srbije „necivilizacijski presedan za vijek i vjekov, nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz vremena pre Hrista“.Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, ovo je više poruka državnog vrha da nećemo zaboraviti šta je bilo.- Nikolićeva izjava je utemeljena s moralnog stanovišta, ali je pitanje da li je realna. Možemo mi da tužimo, ali pitanje je da li ćemo išta i da dobijemo. U svakom slučaju ova poruka je dobra jer pokazujemo da smo država koja drži do sebe i koja nije spremna da prihvati falsifikate prošlosti. To je više poruka državnog vrha da nećemo zaboraviti šta je bilo - kaže Anđelković, dok politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je ideja dobra, ali zakasnela.- U potpunosti se slažem s tim, ali mislim da je greška što prethodne vlasti nisu na tome insistirale. Da smo to ranije tražili, mogli smo da dobijemo neke ustupke, sad mislim da nije realno - kaže Vukadinović:- Osim toga, ova izjava Nikolića došla je prilično iznebuha.Podsetimo, osim što je poručio da bi Srbija trebalo da dobije ratnu odštetu za razaranja koja joj je naneo NATO tokom bombardovanja, Nikolić je rekao da je Atlantski savez našao loše opravdanje za tu akciju.- Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog ili da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije.

Prst u okoJANJIĆ: LOŠ TAJMINGDušan Janjić kaže da Nikolić verovatno ima neka saznanja , ali da je ovo loš tajmizbog ukrajinske krize i tužbe s Hrvatskom.- Danas je međunarodno pravo pravo jačeg i ne bi bilo dobro da se ovim otvore konfrontacije s velikim silama. Verujem da predsednik nije tek tako izašao u javnost i otvorio ovo pitanje, već da ima neke informacije - rekao je Janjić.

TadićNIKOLIĆU, NE BUDI LJUDIMA LAŽNU NADUBivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče inicijativu svog naslednika kao nedelotvornu.- Ne bih se pridruživao inicijativama koje su nedelotvorne i koje ne bi mogle da rezultuju bilo kojim uspehom. U Srbiji je važno da upravljamo i očekivanjima građana na valjan način, a ne da podižemo očekivanja, a onda da ona ne budu ispunjena. To je politički ton koji smo imali još od 1999. godine - rekao je Tadić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...