Pastor: Koalicioni sporazum sa SNS potpisujemo sutra
Foto: Beta

Savez vojvođanskih Mađara

Pastor: Koalicioni sporazum sa SNS potpisujemo sutra

Politika -
Mi tek gradimo pozicije u Beogradu i moguće je da ćemo za četiri godine biti u poziciji da imamo potpredsednika vlade ili ministra, rekao je llider SVM, objasnivši da se za učešće u vladajućoj koaliciji nije opredelio zbog funkcija već zbog mogućnosti da zaštiti pozicije za koje se SVM zalaže godinama

BEOGRAD - Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka potpisaće koalicioni sporazum verovatno sutra, a dve stranke će precizirati neke detalje saradnje, kao što je raspodela državnih sekretara, po formiranju vlade, najavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je rekao da očekuje koalicioni sporazum na koji će potpis staviti sve članice buduće vladine koalicije. Objašnjavajući zašto SVM nije želela ministarsko mesto u novoj vladi, iako joj je to nuđeno, Pastor je rekao da ta stranka, kao organizacija od regionalnog značaja, nije želela da menja fokus svoje politike, i da tu nema ni govora o želji da se izbegne odgovornost.

"Mi tek gradimo pozicije u Beogradu i moguće je da ćemo za četiri godine biti u poziciji da imamo potpredsednika vlade ili ministra", rekao je Pastor, objasnivši da se za učešće u vladajućoj koaliciji nije opredelio zbog funkcija već zbog mogućnosti da zaštiti pozicije za koje se SVM zalaže godinama.

On je ponovio da je SVM zainteresovan za mesta državnih sekretara u resorima koji će se baviti infrastrukturom, zdravstvom, socijalnim pitanjima, poljoprivredom i privredom.

Pastor, inače, očekuje da će sadašnji saziv parlamenta ući u postupak redefinisanja Ustava, što će biti i prilika za preciziranje nekih pitanja koja su od interesa za Vojvodinu i nacionalne manjine. "Ustav koji ćemo usvojiti mora biti dugovečniji od ovih koje smo imali do sada", rekao je Pastor.

On je još jednom odbacio spekulacije da je učešće SVM u vladi bilo uslovljeno raskidanjem vladajuće većine u pokrajini, u kojoj trenutno ta stranka sarađuje sa Demokratskom strankom.

"Naše učešće u vladi ne znači naš raskid koalicije u pokrajini. Na različitim nivoima imamo različite dogovore i čovek mora da se trudi da bude korektan, uostalom na lokalnom nivou imate saradnje SNS i DS u niz opština", rekao je Pastor.Prema njegovim rečima, izbora u pokrajini svakako ne bi trebalo da bude do 6. juna, jer u tom roku mora da bude izvršeno usaglasavanje Statuta Vojvodine sa Ustavom, a, što se tiče SVM, promena vladajuće većine u pokrajini nije nužna bez obzira na krizu legitimiteta.

"Sve zavisi od toga kako će se život odvijati i šta će se događati u DS, ali mi želimo da do kraja mandata budemo pouzdani koalicioni partner", rekao je Pastor.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track