Selaković: Isplati se započeti vlastiti posao
Foto: Fonet

Favorizovati privatni sektor

Selaković: Isplati se započeti vlastiti posao

Politika -
Nova vlada daće signal da se isplati raditi, da se isplati ulagati u sebe i usavršavati, kaže ministar u tehničkoj vladi

BEOGRAD - Privatni sektor mora da bude favorizovan jer on stvara novu vrednost od koje država i građani mogu da žive, kazao je ministar pravde i državne smouprave u tehničkoj vladi Nikola Selaković.

Selaković je kazao da će nova vlada "dati signal da se isplati raditi, da se isplati ulagati u sebe i usavršavati, da se isplati započeti i sopstveni posao".Onaj kome se ne dopada u državnom ili javnom sektoru i kome je ta plata mala može da izađe na slobodneno tržište i na njemu započne sopstveni posao, ocenio je Selaković.

On je kazao i da će ekspoze mandatara za sastav nove vlade sadržati paket ekonomskih mera, poreskih olakšica za zapošljavanje novih radnika, dodavši da moramo promenitu tu svest da nam je jedini cilj zaposliti se u državnom organu, u organu javne uprave i tako rešiti sve proleme.

"To ne sme da bude privlačno i kada pogledate dobro uređene države viećete da je tamo plata službenika u javnoj upravi dva puta niža od plate u privatnom sektoru. Zato moramo da favorizujemo privatni sektor jer on stvara novu vredost od koje država i građani mogu da žive, a ako te nove vrednosti nema biće to tiha eutanazija", smatra Selaković.

Kada je reč o usklađivanju srpskog zakonodavstva sa EU, Selaković je kazao i da su kolege iz EU, tokom razgovora nakon skrininga ocenili da je potrebno negde doneti nove zakone, ali da je mnogo značajnije bolje sprovođenje dobrih zakona koji su doneti ranije.On je ocenio da je sprovođenje zakona bolna tačka koju moramo da izlečimo i da te zakone bolje primenjujemo.Selaković je kazao i da sa jedne strane imamo selektivnu primenu zakona, dok sa druge nema primene zakona uopšte.To se najbolje vidi kako na primerima selektivnog plaćanja poreza, tako i kod decentralizacije, dodao je on.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track