Vučić: Spreman paket za privlačenje investitora!
Foto: Eksandar Vucic, Ekspoze, Tanjug

Mandatar za sastav Vlade Srbije

Vučić: Spreman paket za privlačenje investitora!

Politika -
Nova vlada ima tri osnovna zadatka za oporavak ekonomije - usvajanje ključnih zakona, razvijanje privatnog sektora i konsolidaciju budžeta, kazao je Vučić

BEOGRAD- Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas paket ekonomskih mera koje treba da obezbede finansijsku konsolidaciju i rast zaposlenosti, jačanje konkurentnosti domaće privrede i privlačenje investitora.

Nova vlada ima tri osnovna zadatka za oporavak ekonomije - usvajanje ključnih zakona, razvijanje privatnog sektora i konsolidaciju budžeta, kazao je Vučić u Skupštini Srbije u trosatnom ekspozeu. Mere fiskalne konsolidacije uključuju smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto, ali ne i smanjenje penzija, istakao je Vučić i naglasio da će se o smanjenju penzija razmišljati ako mere ušteda u budžetu ne budu dale rezultat. On je potvrdio i da će biti ukinut solidarni porez kojim su od januara ove godine smanjene plate u javnom sektoru. Prvi paket reformskih zakona, kako je rekao, biće usvojen do sredine jula.

U tom paketu su zakoni o radu, planiranju i izgradnji, stečaju i pravitazaciji. Od poslanika je zatražio da rade danonoćno kako bi na vreme bili usvojeni svi zakoni. Većina preduzeća u državnom vlasništvu biće privatizovana, među kojima i Telekom Srbije i Dunav osiguranje, a u Elektroprivredu, kao i Lutriju Srbije, mogao bi da uđe strateški partner. Početak privatizacije Telekoma, Vučić je najavio u prvih 100 dana rada nove vlade, kao i da bi krajem sledeće godine u EPS mogao da uđe manjinski partner. U Železnicama Srbije biće privatizovan deo preduzeća koji se bavi prevozom robe, dok će prevoz putnika ostati u državnom vlasništvu. Mandatar je najavio i završetak restrukturiranja 157 društvenih preduzeća kao i rešavanje situacije u Železari Smederevo i kompaniji Simpo. Do kraja juna, kako je rekao, biće usvojen rebalans budžeta, tako da deficit budžeta bude značajno manji od trenutne procene.

Plan je da do 2017. godine deficit bude tri do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Vučić je istakao da će uštede za mandat nove vlade morati da iznose 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou, od čega će ne mali deo morati da bude ostvaren već u prvih 12 meseci. On je rekao da će se fiskalna konsolidacija u većoj meri zasnivati na smanjenu potrošnje, a u izvesnoj meri i na povećanju prihoda, pre svega kroz smanjenje sive ekonomije i proširenje kategorija akciznih proizvoda. U prvih sto dana rada nove vlade biće intenzivirani i razgovori o zaključenju sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Vučić je najavio subvencije za kredite privredi i formiranje kompanije ili fonda koji će otkupljivati nenaplativa potraživanja od banaka, kako bi se lakše odobravali novi krediti. Oko dve trećine Vučićevog ekspozea bilo je posvećeno ekonomiji. Govoreći o ekonomskim ciljevima nove Vlade, mandatar je nekoliko puta dobio aplauz poslanika, a najjači je bio kad je rekao da penzije neće biti smanjivane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja