SRBIJA IMA NOVU VLADU: Naša sudbina je u vašim rukama
Foto: Marina Lopičić

Novi ministri juče položili zakletvu

SRBIJA IMA NOVU VLADU: Naša sudbina je u vašim rukama

Politika -
Vučićeva vlada ima devetnaest članova i šesnaest ministarstava, kao i četiri potpredsednika, a među njima i dve dame - Kori Udovički i Zorana Mihajlović. Gotovo polovinu Vlade Srbije čine osvedočeni eksperti, a ne stranačke ličnosti. Vučić se odrekao svoje plate da bi finansirao koktel u holu Skupštine povodom formiranja nove vlade

BEOGRAD - Dobismo Vladu u nedelju!Novi skupštinski saziv ući će u istoriju jer je prvi put neka srpska vlada zakletvu položila u nedelju. Umesto praznih širokih hodnika skupštinskog zdanja, juče se u parlamentu mogla videti drugačija slika. Poslanici i poslanice doterani, budući ministri spremni, diplomatski kor na najvišem nivou, Garda i hor za himnu. Konobari spremni za svečani koktel.I konačno, novi kabinet Vlade Srbije s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu juče je u kasnim popodnevnim satima položio svečanu zakletvu.Kritika opozicijeTome je prethodila gotovo tročasovna rasprava, u kojoj su najviše zamerki, naravno, imali poslanici Demokratske stranke. Njihove kritike su se uglavnom odnosile na to da ovo i nije nova vlada, jer je polovina ministara stara, i da je samo došlo do rotacije na mestu premijera i prvog potpredsednika Vlade.Lider demokrata Dragan Đilas je u toku debate optužio buduću vladu da vodi politiku o Kosovu, a da ono suštinski više nije deo Srbije, na šta ga je Vučić „razočarao“ i ekspresno odgovorio da je Kosovo Srbija.Na kritike poslanika u debati o izboru vlade, Vučić je rekao da je njegova odluka bila da Zorana Mihajlović vodi resor saobraćaja, a Aleksandar Antić energetike, iako se nijedno od njih dvoje s tom odlukom nije lako saglasilo.- Predložio sam to jer je to najbolje za Srbiju. U okviru saobraćaja i infrastrukture ima veliki broj preduzeća koja decenijama vode isti ljudi. Želeo sam da neko ko ima ogromnu energiju i snagu kakvu ima Zorana (Mihajlović) tu počne da menja stari kako je promenila u energetici - rekao je Vučić. On je naveo koje je to sve važne stvari uradila ministarka Mihajlović, od uvođenja socijalnih karata za struju, izmene legislative, do ratifikacije više međunarodnih sporazuma.Vučićeva odluka- Rekao sam im: da li vi želite da biram vladu kakvu hoću ili ćete vi da imate fontanu želja i da govorite gde želite. Ministra obrazovanja nisam nikada video, ali ono što mi je poslao bile su izvanredne ideje i proučio sam njegovu biografiju - rekao je Vučić i ukazao da mu je važnije da li je neko stručnjak od toga da li ima člansku kartu SNS.Iako žene u ovoj vladi čine manjinu, ipak se na mestu potpredsednika nalaze dve, i to Kori Udovički i Zorana Mihajlović. Njihove kolege u Vladi, a takođe potpredsednici biće Ivica Dačić i Rasim Ljajić. Ovaj kabinet u Nemanjinoj bogatiji je za još jednu damu, Jadranku Joksimović, koja će biti ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.Vučić je na kraju svog obraćanja poslanicima naveo da se odrekao svoje plate da bi finansirao održavanje koktela u holu Skupštine povodom formiranja Vlade.

IZJAVEDUŠAN VUJOVIĆ, MINISTAR PRIVREDEDobio sam pet velikih zadataka: rešavanje pitanja preduzeća sa teškoćama, javna preduzeća, podsticajne mere za razvoj, poslovno okruženje za biznise i kancelarija za brze odgovore.SRĐAN VERBIĆ, MINISTAR PROSVETEJesam iznenađenje Vlade, ali tek će biti iznenađenja kad budem počeo da radim. Najvažniji zadatak u ovom trenutku jeste formiranje tima s kojim bih radio.KORI UDOVIČKI, MINISTARKA DRŽAVNE UPRAVEOvo je prvi put da postoji tako jaka podrška u Skupštini za rad Vlade. A Vlada ima vrlo teške zadatke, koji su odlagani upravo zato što nije bilo podrške.ALEKSANDAR ANTIĆ, MINISTAR ENERGETIKE I RUDARSTVANeophodno je obezbediti energetsku stabilnost zemlje i konsolidovati javna preduzeća.IVICA DAČIĆ, PRVI POTPREDSEDNIK VLADE I ŠEF DIPLOMATIJETrudiću se u svom resoru da položaj Srbije u svetu bude još bolji, iako smatram da smo u prošlom mandatu Vučić i ja to u velikoj meri već učinili.NEBOJŠA STEFANOVIĆ, MINISTAR POLICIJEMnogo je stvari koje treba da rešavamo, a pogotovo kad je reč o MUP. Ali posla ne plašim, kao ni novih izazova i nadam da ću opravdati očekivanja premijera.JADRANKA JOKSIMOVIĆ, MINISTARKA BEZ PORTFELJA ZADUŽENA ZA EVROINTEGRACIJEEvrointegracije su na vrhu liste prioriteta nove vlade. Neće biti lako, ali verujem da ćemo za dve godine osetiti boljitak.BRATISLAV GAŠIĆ, MINISTAR ODBRANEU ekspozeu premijera Vučića jasno su precizirani prioriteti i ciljevi Vlade. Trudiću se da opravdam poverenje koje mi je dato. Služiću časno svojoj zemlji i narodu.

REAGOVANJAVANJA UDOVIČIĆ: OČEKUJE NAS VELIKI POSAOKad je reč o sportu, očekuje nas veliki posao, uvođenje reda kroz izmenu Zakona o sportu i njegova primena. Predstoji stvaranje jasnog sistema finansiranja sportskih klubova i veća kontrola trošenja novca poreskih obveznika, pre svega u finansiranju klubova, kao i unapređenje dečjeg i školskog rekreativnog sporta.ALEKSANDAR VULIN: TEMELJNE PROMENEUspešnost jednog društva meri se po tome kako se brine o svojim najslabijima. Zato nam treba temeljna promena socijalnog sistema, donošenje zakona o radu, koji će biti donet s radnicima i poslodavcima, a ne protiv njih, kao i čitav niz zakona, uključujući i zakon o boračkoj zaštiti.JOSEF LEVI, AMBASADOR IZRAELA: CILJEVI OSTVARIVIPremijer Vučić je moj lični prijatelj i mislim da je on izneo tri ključne stvari za razvoj Srbije. To su ekonomske reforme, približavanje Srbije EU i rešavanje pitanja Kosova. Mislim da će Srbija uspeti u tome jer ste zaslužili da budete lider u regionu. I Izrael će to podržati - rekao je izraelski ambasador Josef Levi.

Čast i obavezaZAKLETVAZaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

Fiskalni savetVUČIĆ DOBRO POSTAVIO PAKET MERAIdentifikacija problema u državi, jasno postavljeni ciljevi, rokovi i fiskalna konsolidacija kao prvi kratkoročni cilj ukazuju da je budući premijer Aleksandar Vučić dobro postavio paket mera kojima će biti sprovedene reforme u državi, ocenio je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.- Očekujemo da se predložene mere razrađuju i da se vide konkretni planovi, a prva provera biće rebalans budžeta, čije je donošenje nagovešteno za do kraja juna - rekao je Vučković. Prema njegovim rečima, kao žarišta problema Vučić je identifikovao rast plata i penzija, kao i probleme preduzeća u državnom vlasništvu, javnih i preduzeća u restrukturiranju. Vučković smatra da su dobre mere i zamena solidarnog poreza za smanjenje plata u javnom sektoru, izrada platnih razreda u javnom sektoru, preispitivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i povećanje broja godina za odlazak u penziju - za žene sa 60 na 63 godine.

Tomislav NikolićFLASTERI ZBOG BRADAVICAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić pojavio se na polaganju zakletve s malim belim flasterima na licu i uvijenim prstom na ruci. Kako saznajemo, predsednik je na prstu skidao masno tkivo, pa su mu lekari usput preporučili da ukloni i nekoliko bradavica koje je imao na licu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track