NEUTRALNO: Srbiji su potrebni i Rusija i EU
Foto: Aleksandar Jovanović

Beograd ne odustaje od balansiranja

NEUTRALNO: Srbiji su potrebni i Rusija i EU

Politika -
Nova vlada uspela da zaštiti srpske interese ne narušavajući prijateljstvo s Moskvom, ali ni odnose sa zvaničnim Briselom

BEOGRAD - Racionalnost.Odluka državnog vrha da štiti interese Srbije poštujući obaveze na putu ka EU, ali i negujući prijateljske odnose s Rusijom, najbolje je što zvanični Beograd u ovom trenutku može da učini, ocenjuju analitičari. Balansiranje između Istoka i Zapada, uz jasan stav da Srbija podržava celovitost država članica UN, dokazuje zrelost naše spoljne politike. Pritom, dodaju sagovornici Kurira, vešto balansiranje Srbije pozdravljaju i one zemlje EU koje se takođe zalažu za politiku neutralnosti.Srbija sebi najbitnijaPotpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i juče je ponovio da nije moguće da Srbija uvede sankcije Rusiji, a sličan stav prethodnih dana su iznosili i premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić.- Izbalansirana politika povodom ukrajinske krize motivisana je činjenicom da se okrećemo sebi i svom ekonomskom oporavku, i nije u našem interesu da se zauzimamo za jednu ili drugu stranu. Istovremeno, imamo jasan stav o situaciji u Ukrajini - zalažemo se za pronalaženje mirnog rešenja kroz dijalog. Što se tiče poruka iz EU, visoki evropski zvaničnici nisu tražili da se Srbija opredeli. S druge strane, ni Rusija nije tražila podršku za svoju politiku prema Ukrajini - objašnjava savetnik srpskog predsednika Stanislava Pak Stanković, i ističe da bi od Srbije, opterećene svojim problemima, ekonomskom krizom, velikom nezaposlenošću, reformama koje treba primeniti u kratkom roku, bilo nerealno očekivati da se odrekne bilo prijateljstva s Rusijom, bilo evropskog puta.Promenili imidž- Srbija prvi put za dve decenije vodi mudru i izbalansiranu spoljnu politiku. Više nas u svetu ne doživljavaju kao problem, već kao zemlju sposobnu da reši problem, i to prvo u svom dvorištu. Nema više podloga za teorije zavere, zato što politika nije sakrivena, svi koraci su otvoreni i vidljivi svim građanima. Koliko god to bilo politički nepopularno u prvom momentu, na duže staze će se pokazati kao jedino ispravno - kaže Pak Stanković.OdrživostBudući da EU i Rusija imaju različita gledišta na stanje u Ukrajini, za Srbiju je, prema oceni analitičara Dejana Vuka Stankovića, najbolje da se ne svrstava ni na jednu stranu:- Time pokazujemo da poštujemo nepovredivost granica, a i ne ulazimo u konflikt s Rusijom, koja je naš ekonomski i politički partner.Urednik NSPM Đorđe Vukadinović kaže da je politika neutralnosti dobra, ali da bi uskoro moglo biti postavljeno pitanje njene održivosti zbog jačanja tenzija između Vašingtona, Brisela i Moskva:- Pitanje je koliko je moguće sedeti na dve stolice. Nije isključeno da će od nas brzo zahtevati da se opredelimo - kaže Vukadinović.

Pak: nije u našem interesu da stajemo na neku stranu
Pak: nije u našem interesu da stajemo na neku stranu

Vučić posle sastanka s Fileom BIO SAM TEŽAK, MOLIO SAM DA SRBIJA SAČUVA SVOJ STAVPremijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče s komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, koji je kazao da je pomenuta i Ukrajina i da je ponovio da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje. Vučić je zahvalio gostu što je korektno izneo stavove EU u vezi s tim pitanjem.- Mi podržavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razume se, i Ukrajine, ali iz mnogo razloga - istorijskih, tradicionalnih i svih drugih... Molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji, i verovatno sam bio težak kao što umem da budem i u toj temi, i zato sam se izvinio i Fileu i svim gostima - kazao je Vučić, i ponovio da duguje zahvalnost i razumevanje za poštovanje Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track