DESNIČARSKO DIVLJANJE: Ištvan Pastor napadnut u Budimpešti!
Foto: Reuters

Skandal

DESNIČARSKO DIVLJANJE: Ištvan Pastor napadnut u Budimpešti!

Politika -
Pastor je prelazio Trg Lajoša Košuta u momentu kada ga je Tamaš Gaudi-Nađ, bivši narodni poslanik mađarskog parlamenta iz stranke Jobik, primetio i nazvao izdajnikom na njegov poziv demonstranti su počeli da ga guraju i psuju

BUDIMPEŠTA - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor napadnut je u Budimpešti gde je prisustvovao konstituisanju mađarskog parlamenta.

Pastor je prelazio Trg Lajoša Košuta u momentu kada ga je Tamaš Gaudi-Nađ, bivši narodni poslanik mađarskog parlamenta iz stranke Jobik, primetio i nazvao izdajnikom.

Na poziv bivšeg poslanika, demonstranti sa trga su prišli Pastoru, gurali ga i psovali, a mađarski portali HVG i Origo tvrde da su ga i pljunuli.

Pastor je kazao da je oko 13 sati izašao iz zgrade parlamenta i da je napadnut na platou gde se održavao protest pripadnika pomenute ultradesničarske stranke, koji su krenuli da ga vređaju kada su ga videli.

"Napad je bio orkestriran sa lica mesta putem megafona, a govoreno je da sam ja izdajnik, nakon čega je desetak ljudi krenulo prema meni i počeli su da me guraju i pljuju", rekao je Pastor, koji se trenutno nalazi na putu od Budimpešte prema Srbiji.

On je dodao da je nekako uspeo da izađe iz te gomile, a kako je naglasio, najviše je razočaran činjenicom da mu niko nije pritekao u pomoć.

"Kada čovek bude stalno optuživan za izdaju, u Mađarskoj za nacionalnu izdaju, u Srbiji kao pretnja stabilnosti ili kao izdajnik vojvođanskih interesa, u jednom trenutku mu zaista bude dosta svega", naveo je Pastor sa izrazitom gorčinom u glasu.

Pastora je neprijatnosti spasila policija, koja je bila primorana da interveniše.

Kako je za portal Kurira rekao Balint Pastor njegov otac je sada dobro, ali kako kaže, ne želi da iznosi detalje o samom incdentu.

"Ceo dan sam bio u Subotici i ne bi bilo primereno da govorim o događaju kome nisam prisustvovao", rekao je Balint Pastor.

SNS:Izražavanje stavova nasiljem neprihvatljivoSrpska napredna stranka osudila je napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Budimpešti i poručila da je izražavanje političkih stavova nasiljem neprihvatljivo, kao i da očekuje hitnu reakciju nadležnih u Mađarskoj."Smatramo da je izražavanje političkih stavova nasiljem neprihvatljivo i očekujemo da nadležni državni organi u Mađarskoj hitno reaguju i kazne ovakav sraman i prostački napad ekstremista i ekstremističkih grupa na predsednika političke partije iz Srbije koji je danas, kao gost, prisustvovao konstituisanju mađarskog parlamenta", navedeno je u saopštenju SNS. Naprednjaci dodaju i da su "šokirani" politički motivisanim napadom na Pastora. LSV: Mađarska da kazni napadače na Pastora

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je danas osudila napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Budimpešti i očekuje od zvaničnih organa Mađarske da najoštrije kazni sve učesnike. "Uvereni smo da će Mađarska pravovremenom reakcijom nadležnih državnih organa i procesuiranjem svih odgovornih za današnji incident pokazati da fizičko nasilje i vređanje nije i ne sme biti način za demonstriranje političkih razlika", poručili su iz LSV.

( RTV Vojvodina/EPK/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track