BUKUREŠT: Srbija i Grčka protiv izjave o osudi Rusije
Foto: BETA AP

Kriza u Ukrajini

BUKUREŠT: Srbija i Grčka protiv izjave o osudi Rusije

Politika -
Rumunija je danas u Bukureštu predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji

BUKUREŠT - Rumunija je danas u Bukureštu predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji, čemu su se usprotivile Grčka i Srbija, dok Makedonija nema jasan stav.

Ta agencija navodi da u nacrtu dokumenta, u koji je imala uvid, stoji da su zemlje Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zabrinute zbog razvoja situacije u Ukrajini, aneksije Krima kršenjem međunarodnog prava, eskalacije stanja u istočnoj Ukrajini i uticaja koji ti događaji mogu da imaju na regionalnu sigurnost i stabilnost.

Iz izvora upućenih u izradu izjave saznaje se da je ocena o kršenju međunarodnog prava neprihvatljiva Srbiji i Grčkoj, dok je Makedonija navela da nema stav jer još nije osnovana nova vlada nakon nedavnih izbora. Predsednici parlamenata i šefovi misija članica SEECP-a pokušaće da usaglase izjavu o Ukrajini večeras na večeri i za radnim doručkom sutra ujutro, najavio je predsednik rumunskog parlamenta i parlamentarne skupštine SEECP-a Valeriu Stefan Zgonea.

Rumunski ministar spoljnih poslova Titus Korlatean upozorio je ranije danas da Rusija ugrožava stabilnost Moldavije i pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti tu zemlju u kojoj odmetnuta enklava Pridnjestrovlje preti pripajanjem Rusiji.

Zvanični Bukurešt strahuje da bi susedne Moldavija i Gruzija mogle da dožive sudbinu Ukrajine, gde proruski separatisti na istoku prete otcepljenjem i pripajanjem Rusiji po uzoru na Krim.

"Želimo da se takvo ponašanje sankcioniše, jer te zemlje imaju pravo na poštovanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom", istakao je Korlatean.

Članice SEECP-a su Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija,Srbija, Turska, BiH, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track