IMA NADE: Vlada našla kupce za propala preduzeća!
Foto: Tanjug

U Skupštini predstavljen prvi reformski zakon

IMA NADE: Vlada našla kupce za propala preduzeća!

Politika -
Ministar Nikola Selaković tvrdi da će usvajanje izmena Zakona o privatizaciji povećati interes investitora i očuvati 56.000 radnih mesta

BEOGRAD - Počelo je.Poslanici u Skupštini Srbije juče su se izjašnjavali o predlogu izmene Zakona o privatizaciji, koji je, prema rečima premijera Aleksandra Vučića, jedan od ključnih zakona, neophodan za popravljanje poslovnog ambijenta i samim tim spas ekonomije.Perspektiva za firmeNikola Selaković, ministar pravde, naveo je da se ovim predlogom stvara mogućnost da se očuvaju radna mesta u 164 firme u restrukturiranju, koje imaju perspektivu.- Imajući u vidu potrebu da se izbegnu štetne posledice važećeg zakona, Vlada je spremila izmene koje bi trebalo da stupe na snagu pre 14. maja, jer tada postaje pravosnažna odluka Ustavnog suda kojom poverioci stiču pravo na naplatu potraživanja u ovim firmama. Procena je da za nemali broj ovih preduzeća postoje zainteresovani investitori, a da u slučaju da ne dođe da izmene zakona, ne bi postojao interes investitora da ulažu u te firme - naveo je Selaković na sednici parlamenta, i upozorio da će, ukoliko se do 14. maja ne usvoji novi zakon, samo deo poverilaca naplatiti svoja potraživanja.Uskoro rezultati- Drugi deo ne bi u toj nameri uspeo, čime bi se poverioci doveli u neravnopravan položaj. Samim tim bi se javila opasnost da neki poverioci tuže Srbiju Evropskom sudu u Strazburu za ljudska prava i da nas taj sud obaveže na isplatu naknade štete - rekao je ministar.On je naveo da postoji interesovanje stranih, ozbiljnih kompanija za preduzeća u restrukturiranju.- Ne bih da remetim proces pregovaranja, ali u narednom periodu bićete svedoci interesovanja važnih stranih kompanija za preduzeća u restrukturiranju - rekao je Selaković, i naveo da ima preduzeća čije probleme država nije rešavala i 20 godina, kao što su FAP i neka druga, kojima treba samo malo da bi poslovala.

Anđelković: To je dobar način da se što više preduzeća spase
Anđelković: To je dobar način da se što više preduzeća spase

Selaković je podvukao da je u 164 preduzeća u restrukturiranju, u kojima radi više od 56.000 radnika, sistem proizvodnje neodrživ, a dok je država imala više sredstava i mogla neplanski da ih subvencioniše, postojao je privid da rade.Analitičar Dragomir Anđelković kaže da se dosadašnji zakon pokazao kao loš.- To je dobar način da se što više preduzeća spase. Nije realno da se sva održe, ali izmena zakona može da učini mnogo.

Milićević:OVO JE ZAŠTITA PREDUZEĆAPrema rečima Đorđa Milićevića iz SPS, predložene izmene Zakona o privatizaciji su nužne i zaštitiće preduzeća u restrukturiranju od poverilaca u narednih pet meseci, dok se ne donese novi zakon. Kako je naveo, to je prelazno rešenje do usvajanja novog zakona, za koji je istakao da je neophodan.

Tomić:DUG OD NEKOLIKO MILIJARDIAleksandra Tomić, predsednica skupštinskog odbora za privredu, kazala je da ne zna kolika su tačno dugovanja ovih preduzeća, ali da se sigurno radi o milijardama, i da država ovim izmenama želi da bar trećini ili polovini tih preduzeća omogući da pronađu strateške partnere.Ideja je Vlade, ministarstva i Skupštine da se tokom pet meseci, koliko se dobija usvajanjem ovih izmena zakona, ustanovi realan iznos duga svih privrednih subjekata.- Ako ćemo od 15. maja, odlukom USS, ogroman broj ljudi ostaviti bez posla, njihove porodice dovesti na rub egzistencije, ili za pet meseci pokušati da osposobimo barem trećinu ili polovinu tih firmi, opredeljujemo se da ih ostavimo da rade i da njihove porodice mogu da prežive - zaključila je Tomićeva.

Pet najpoznatijihZA NJIH TRAŽE INVESTITORE1. FAP2. Sartid3. Prva petoletka4. Ivan Milutinović5. Geneks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja