Privrednici podržali premijera Vučića!
Foto: Dragan Kadić

Prvi čovek vlade razgovarao o paketu mera sa 400 biznismena

Privrednici podržali premijera Vučića!

Politika -
Predsednik Vlade Srbije zadovoljan je jučerašnjim pregovorima s bankarima i čelnicima stranih kompanija u našoj zemlji, a razgovor s građevinarima bio mu je najteži

BEOGRAD - Oči u oči.

Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa 400 predstavnika građevinskih firmi, bankarskog sektora, stranih i domaćih kompanija o paketu pet ekonomskih mera Vlade za razvoj privrede kako bi pre nego što mere budu usvojene čuo i njihovo mišljenje, a sudeći prema izjavama učesnika, privrednici podržavaju premijerove ideje i spremni su da učestvuju u reformama.Konkretni poteziVučić je kazao da je razgovorom s predstavnicima bankarskog sektora zadovoljan, da su sa čelnicima stranih kompanija u Srbiji precizirani neki konkretni potezi za bolji investicioni ambijent, a da mu je razgovor s građevinarima bio najteži.- Svašta sam video, a mislio sam da sve znam o srpskoj privredi. Gledaćemo da pomognemo koliko možemo, ali ćemo mnogo toga morati da menjamo. Pa mi nemamo keramičare, vodoinstalatere, o inženjerima da i ne govorim - rekao je premijer.S predstavnicima bankarskog sektora ugovoreni su detalji o isplati subvencionisanih kredita koji ne treba da omoguće samo povećanje likvidnosti domaćih preduzeća nego i finansijsku relaksaciju. Dinarski krediti biće odobravani na period šest plus 12 meseci, prvih šest meseci je grejs period, a kamata će biti između pet i 5,9 odsto, što je gotovo besplatan kredit, pri čemu će država u narednom periodu isplatiti sve obaveze koje ima prema bankama.- Mislim da ćemo imati značajnu podršku banaka - zaključio je Vučić, navodeći i da se s predstavnicima stranih kompanija razgovaralo o olakšicama za ulagače i o boljem privrednom ambijentu, a kad je reč o merama za suzbijanje sive ekonomije, rekao je da je pripremljen plan u pet tačaka, te da njegovom realizacijom država može da očekuje između 500 i 700 miliona evra.I Mišković plaća porezNa sastanku u Palati Srbija pojavio se i Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“. Izazvao je najveću pažnju, pozdravljao se s privrednicima, ali je, uz sve napore da ostavi utisak opuštenosti i nonšalancije, ipak delovao prilično zbunjeno. On je jedini privrednik kog je obezbeđenje sprovelo u salu za sastanke. Naime, ne znajući ili ne poštujući protokol, Mišković je krenuo ka konferencijskoj sali, gde je premijer davao izjave. „Upad“ je sprečilo obezbeđenje i pokazalo mu smer do njegovog mesta. Upitan šta će reći premijeru, odgovorio je: „Čuće se.“Premijer Vučić je, upitan da prokomentariše Miškovićev dolazak, rekao:- Sudovi rade svoj posao i reći će svoje o krivici, a što se tiče plaćanja poreza, zaslužio je da bude u prvih 200 privrednika koji su obezbedili prisustvo ovde.Na sastanak su došli i Milan Beko, Željko Mitrović, Miodrag Kostić, Branislav Grujić...

REAGOVANJA /Privrednici za Kurir o susretu s VučićemŽivanko Radovančev, „Mlekoprodukt“POČETAK OZDRAVLJENJA PRIVREDEŽao mi je što nisam bio u mogućnosti da prihvatim mesto ministra (poljoprivrede), ali ovakvi sastanci su dobar početak globalnog ozdravljenja privrede.Goran Perčević, „Interkomerc“OVO ĆE POMOĆI DA UPOSLIMO LJUDENaravno da pozdravljam ovakve sastanke, inače ne bih došao. Nadam se da će nam svima pomoći da nastavimo da razvijamo biznis i uposlimo više ljudi.Milan Beko, „Luka Beograd“VLADA I BIZNISMENI NA ISTOJ STRANINie mislim da su ova vlada i biznismeni na suprotnim stranama. Diskutovao sam i izneo svoje mišljenje o izmenama Zakona o radu, što će biti početak našeg reformskog kursa.

Sastanak 1 sa bankarima o olakšicama i povoljnim kamatnim stopama STIŽU SUBVENCIONISANI KREDITI PRIVREDI.: Uskoro će početi odobravanje subvencionisanih kredita privredi, dogovoreno je na sastanku premijera s predstavnicima 29 banaka. Premijer je rekao da je plan vlade da banke, uz subvencije od 60 miliona evra, odobre kredite za likvidnost u iznosu od 1,2 milijarde evra i da je molba vlade da svega 10 odsto sume kredita za likvidnost ide na refinansiranje postojećih kredita i da je prioritet da novac bude upotrebljen za mikro, mala i srednja preduzeća.- Molim vas da izbegnemo da povezane kompanije pokupe sav novac, kako su analize pokazale da je ranije bio slučaj - rekao je Vučić.Predsednik IO Erste banke Slavko Carić rekao je da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da „upumpa“ novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.- Inicijalni predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu pet odsto - kazao je on i predložio da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto.Predsednica IO Banke Inteza Draginja Đurić je kazala da je uslov za tu vrstu kredita da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite. Istakla je da ima obećanje ministra finansija Lazara Krstića da će to biti učinjeno posle rebalansa budžeta, najavljenog za kraj juna. Predsednik UO Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao je da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mera Vlade, ali da ne sme da bude jedina.

Sastanak 2 sa građevinarima BIĆE STANOVA ZA 350 EVRA PO KVADRATUPremijer Vučić održao je sastanak s više od 40 predstavnika građevinskih firmi u Srbiji.- Na izgradnji jeftinih stanova uz pomoć države biće indirektno zaposleno nekoliko desetina hiljada ljudi i taj projekat će puniti državni budžet. To će pokrenuti domaću građevinsku industriju i uposliti građevinare - izjavio je potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić i istakao da je moguća izgradnja stanova po ceni od 350 i 400 evra po kvadratu, i zbog tih poslova mnogi proizvođači građevinskog materijala će moći ponovo da pokrenu porizvodnju.

Sastanak 3 sa stranim investitorima POZDRAVLJAJU OLAKŠICEPredstavnici stranih investitora ocenili su nakon razgovora s Vučićem da su poreske olakšice za novozaposlene podsticajna mera. Investitori su se složili da je za rast investicija potreban i novi zakon o radu, čije je donošenje premijer najavio.Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko je kazao da je optimista i uveren da će sve predložene mere biti primenjene. Predložio je da se raspodela ekonomskih podsticaja obavlja u zavisnosti od veličine investicije, jer je bitno da Srbija postane najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganja.

SuočavanjeMIŠKOVIĆ SE ŽALIO VUČIĆU DA MU TRUNE 150 MILIONA €Mišković, kako saznajemo, na sastanku nije ćutao.- Predložio je intenzivniji razvoj agrara i diferencijaciju rente koju naplaćuje država kad daje u najam svoju zemlju u zavisnosti od toga šta će se sejati. Isto tako, mere za ukrupnjavanje poseda. Drugi njegov predlog je da se ubrzaju procedure izdavanja građevinskih dozvola. Rekao je da ima tri projekta koja čekaju - novu upravnu zgradu „Delte“, šoping-centar Autokomanda i prodajni centar u Novom Sadu, sve zajedno 150 miliona evra. Vučić je bio korektan i mirno mu se obratio uz obećanje da će ispitati sve te probleme i da će reagovati. Zadužio je Sinišu Malog i Miloša Vučevića iz Novog Sada da naprave analizu problema - priča izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track