CVETKOVIĆ SE PRAVDA: Vozači uključuju rotaciju, nemam veze s tim
Foto: Marina Lopičić

Bivši predsednik Vlade upecan na delu

CVETKOVIĆ SE PRAVDA: Vozači uključuju rotaciju, nemam veze s tim

Politika -
Koristim samo jedan automobil opremljen rotacijom koju pale vozači, i to nikada na moj zahtev, već prema potrebama saobraćaja, kaže ekspremijer Mirko Cvetković

BEOGRAD - Nisam ja, majke mi...Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je, govoreći o zloupotrebama u korišćenju službenih vozila i rotacija, izjavio da je video da se bivši premijer Mirko Cvetković i dalje vozi s rotacionim svetlima. Cvetković priznaje da je vožen pod rotacijom, ali je krivicu svalio na vozače, pravdajući se da svetla nisu uključena po njegovoj naredbi.Ko je bio u koloni - Ja koristim samo jedan automobil (klase A6) koji je opremljen rotacijom. Rotaciju uključuju vozači, nikada na moj zahtev, već prema potrebama saobraćaja. Ako me sećanje ne vara, u poslednjih šest meseci mislim da su je koristili samo dva ili tri puta, i to u kratkom trajanju dok se saobraćajna situacija ne raščisti - pravda se bivši premijer i naglašava:- Ukoliko je primećena kolona vozila s rotacijom, to sigurno nisam bio ja jer, kao što sam rekao, koristim samo jedan automobil i on mi je sasvim dovoljan.Vlada Srbije prošle sedmice donela je uredbu o načinu korišćenja službenih vozila. Odlukom da se prestane s praksom zloupotrebe državnih automobila, koje su razni funkcioneri koristili i u službene i u privatne svrhe, Srbija će uštedeti oko pedeset miliona evra godišnje.Vučić je ocenio da je ta odluka teška i da nije lako sprovesti je, jer se s njom gotovo niko ne miri, dodavši da su svi mislili da se šali i da će to trajati „jedan dan i gotovo“.- Ja gotovo nikad ne koristim rotaciju i ne idem sa pet automobila - rekao je Vučić i kao primer naveo Cvetkovića, koga je video da koristi vozilo s rotacijom.Prema njegovim rečima, činjenica je da mnogi žive za statusne simbole, pa je tako, ne navodeći imena, ukazao i da su dva ministara tražila rotaciono svetlo za svoje vozilo.Svi pred komisijuPrema vladinoj uredbi, pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju imaju svega 23 funkcionera (predsednik države, predsednik parlamenta, članovi Vlade, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda). Izvan uredbe su MUP i VS, bezbednosne službe, Ministarstvo spoljnih poslova i organi državne uprave nadležni za izvršenje krivičnih sankcija. Ostali funkcioneri i službenici mogu da dobiju na korišćenje državna kola ako to dozvoli posebno formirana vladina komisija.

KorektnostDOBRI STAVOVI ZA DRŽAVUPredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić rekao je i da je bivši premijer Mirko Cvetković bio potpuno korektan kad je govorio o onome što je uradio za vreme svog mandata - da je bio od onih malobrojnih koji su bil protiv podizanja penzija.- Tačno je to što je izneto. Ja svoje stavove nikada nisam iznosio da bih dobio pohvale, pogotovo što ih svakako ne bih dobio u trenutku kad su izneti. Stavove sam uvek iznosio kad sam bio ubeđen da su ispravni i da su dobri za državu - kazao je Cvetković upitan da li mu prijaju pohvale premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track