Gojković: Statut Vojvodine 16. maja pred poslanicima
Foto: Fonet

Predsednica Skupštine Srbije

Gojković: Statut Vojvodine 16. maja pred poslanicima

Politika -
Ona je ukazala da Skupština Srbije nema prava na ulaganje amandmana, te će Statut biti potvrđen u onom obliku u kojem ga prethodno usvoji Skupština Vojvodine

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, izjavila je danas da je predlog Statuta Vojvodine u potpunosti usaglašen sa odlukom Ustavnog suda, tako da će se o njemu poslanici izjasniti već u petak, 16. maja.

"Postignuta je politička saglasnost. Autonomija pokrajine Vojvodine ostaje na istom nivou i ničim nije umanjena", kazala je Maja Gojković novinarima. Ona je istakla da je izbegnuta velika politička i pravna kriza pošto je "Ustavni sud je svojom odlukom proglasio skoro dve trećine Statuta Vojvodine neustavnim".

Ukazala je da Skupština Srbije nema prava na ulaganje amandmana, te će Statut biti potvrđen u onom obliku u kojem ga prethodno usvoji Skupština Vojvodine. Maja Gojković je precizirala da će Novi Sad biti "administrativni centar Pokrajine Vojvodine", a ne više njen "glavni grad" što je bilo osporeno na Ustavnom sudu.

U pogledu grba i zastave Vojvodine odlučeno je da se zadrže ti sadašnji zvanični simboli, ali i da im se "pridruže i tradicionalni simboli".

"Skupština Vojvodine je, u skladu sa Ustavom, glavni činilac vlasti, a iz toga proističe, kao i u Srbiji, izvršna vlast", kazala je Maja Gojković.

Pastor: Nismo zadovoljni, ali bitan je kompromis

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da ta stranka nije u potpunosti zadovoljna rešenjima za izmene Statuta Vojvodine, ali je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je postignut dogovor i kompromis. "Nije tajna da se mi zalažemo za što veću autonomiju Vojvodine, ali to sada nije moguće zbog odluke Ustavnog suda i postojećih ustavnih rešenja. Ako dođe do revizije Ustava mi ćemo se za to boriti", kazao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije. On je istakao da bez obzira na to što SVM nije u potpunosti zadovoljan rešenjima Statuta, to bi mogle da kažu i sve ostale partije, pa i Srpska napredna stranka.

"Bitno je da je izbegnuta situacija da na snagu stupi odluka Ustavnog suda (o suspenziji Statuta Vojvodine), time bi bila izazvana pravna i politička kriza, ne samo u Vojvodini, već u čitavoj Republici Srbiji", kazao je Pastor. On je najavio da će Skupština Vojvodine sutra raspravljati o Statutu, a Skupština Srbije izjasniće se o izmenama vojvođanskog Statuta u petak, rekla je danas predsednica republičke Skupštine Maja Gojković. Dve trećine odredbi vojvođanskog Statuta osporio je Ustavni sud Srbije i dao rok od šest meseci da se usklade sa Ustavom Srbije.

Nastavljena sednica, poslanici postavljali pitanja

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu, a na početku rada poslanici su postavljali pitanja. Potom su nastavili načelnu raspravu o izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje predviđaju da će vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za ta tela biti Republička izborna komisija.

Rasprava o izmenama tog zakona počela je u ponedeljak. Izmene zakona je podržao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je Vladu pohvalio jer je to jedan od prvih zakona pred novim sazivom Skupštine. Omerović smatra da će novi propisi omogućiti nesmetano održavanje izbora za nacionalne savete.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je da zakonske izmene predstavljaju dobar signal manjinskim zajednicama, i da se time poštuje koalicioni sporazum SVM i Srpske napredne stranke. Pastor je podsetio na to da se do kraja godine očekuju nove izmene ovog zakona koje će biti, kako je ocenio, važnije, a više će se odnositi na nadležnosti nacionalnih saveta.

Poslanica s liste Demokratske stranke Aida Ćorović kritikovala je što se zakon odnosi samo na sprovođenje izbora za nacionalne savete, a ne i šire na regulisanje manjinskih prava. Nova demokratska stranka najavila je da će glasati protiv redloženih izmenama zakona jer su stigle u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, te predstavnici nacionalnih manjina nisu zbog kratkog roka mogli da se o njima izjasne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track