Omerović: Država na ispitu zbog Parade ponosa
Foto: Fonet

Skupština Srbije

Omerović: Država na ispitu zbog Parade ponosa

Politika -
Država je ta koja treba da proceni da li je rizično ili ne da se nešto što se u ovom slučaju zove Prajd ili šetnja ulicama Beograda održi

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je danas da je država na velikom ispitu, ali da veruje da će državni organi, odnosno svi oni koji su nadležni za pitanje održavanja Parade ponosa, doneti ispravnu i pametnu odluku koja je u interesu svih građana.

"Uz sve probleme koji postoje kada je u pitanju ostvarivanje prava koja imaju osobe različite seksualne orijentacije, mislim da odgovor na pitanje da li je Beograd spreman za održavanje Parade ponosa moraju da daju oni koji su za to nadležni - organi bezbednosti", rekao je Omerović.

On je dodao da je najvažnija bezbednost građana i zaštita njihove imovine. "Svi građani Srbije su ravnopravni pred zakonom. Naravno da i predstavnici LGBT populacije imaju pravo na ispoljavanje i organizovanje nečega što se zove slobodno okupljanje. To im zakon i Ustav Srbije garantuju'', rekao je Omerović.

On je istakao da je država ta koja treba da proceni da li je rizično ili ne da se nešto što se u ovom slučaju zove Prajd ili šetnja ulicama Beograda održi.

"To pravo pripada svim građanima pa samim tim i osobama koje pripadaju ovoj populaciji, i država mora da pokaže svima da se zakoni i Ustav poštuju i da niko ne sme biti jači ili viši od države", rekao je Omerović.Prema njegovim rečima, ne sme se ustuknuti pred huliganima, krimnalcima, ali i svima koji bi da se obračunaju sa onima koji drugačije misle, izgledaju ili se drugačije osećaju.

Nedelja ponosa biće organizovana od 19. maja do 1. juna i obuhvatiće niz sadržaja kojima će se ukazati na položaj LGBT osoba u Srbiji. Parada ponosa zakazana je za 31. maj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track