Zorana Mihajlović: Ne znam za Velju, ali Vlada je radila kao tim
Foto: Kurir Štampano

Intervju, potpredsednica Vlade Srbije, o radu ministara, obnovi, reformama...

Zorana Mihajlović: Ne znam za Velju, ali Vlada je radila kao tim

Politika -
Neka oštećenja možemo sanirati za nekoliko meseci, za druga biće potrebno više vremena. Na prvom mestu su kuće, čeka nas zaista veliki posao

BEOGRAD - Na terenu sa narodom.- Bez lažne skromnosti, ovo je prva vlada posle mnogo vremena na čijem se čelu nalazi premijer koji sopstvenim primerom svima pokazuje kako treba raditi i truditi se za svoju zemlju, koji ne sedi u fotelji, već je sa narodom na terenu. Zato je normalno da i ministri budu takvi. Naš posao je da učinimo sve u ovakvim teškim situacijama da spasemo živote, a potom da obnovimo zemlju - kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, nakon najave premijera Aleksandra Vučića da će pohvaliti skoro sve ministre iz Vlade za angažman u saniranju štete od poplava.Da li smatrate da se neko od ministara nije naročito snašao na ovom zadatku? Mediji su, na primer, primetili da je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić bio naprosto „nevidljiv“.- Zaista nisam gledala, niti merila ko šta radi. Najvažnije je da smo i u uslovima prirodne katastrofe pokazali da delujemo kao tim. Sve što smo radili je naš posao, a najvažnije je da svako uradi sve što može da pomogne građanima.U narednim danima detaljno će biti procenjena šteta od poplava u Srbiji?- Do 30. maja imaćemo prve procene štete koje će nam dostaviti lokalne samouprave. Štete su zaista ogromne kada je reč o putnoj i železničkoj infrastrukturi, poljoprivredi i stambenim objektima. Ono što je sada najvažnije jeste da ljudi dobiju krov nad glavom, i to će nam biti prioritet.Koliko će, prema vašem mišljenju, trajati obnova zemlja, pre svega elektroenergetskog sektora i infrastrukture, koji su najviše pogođeni?- Najveća šteta pričinjena je na kritičnoj infrastrukturi. Neka oštećenja možemo sanirati relativno brzo, za nekoliko meseci, ali će nam za neka druga biti potrebno više vremena. Uništeni su i mnogi stambeni objekti, cela poljoprivredna dobra, i čeka nas zaista veliki posao. Govorim o materijalnim gubicima, koje ćemo nekako nadoknaditi, ali ono što je nenadoknadivo su ljudski životi.Koliku pomoć realno možemo da očekujemo od EU?- Očekujem da će nam celi svet, a ne samo EU, pomoći da obnovimo zemlju baš kao što su nam mnoge zemlje pomogle u spasavanju života i dale humanitarnu pomoć. Sigurna sam da će pomoći Rusija, SAD, Kina i mnogi drugi, a posebno očekujem veliku pomoć od EU i njenih zemalja članica. Nažalost, kvalifikovali smo se i za sredstva iz Fonda solidarnosti EU pošto šteta premašuje 0,64 našeg BDP.Da li će obnova zemlje značajno usporiti reforme?- Moj odgovor je apsolutno odričan. Nesreća koja nas je snašla ima i jednu dobru stranu, a to je da smo se ujedinili, zbili redove i pokazali da možemo, kao što smo zajedno radili proteklih dana, zajedno krenuti i u ekonomski oporavak zemlje i reforme.Smatra se da ste jedan od najvrednijih ministara u Vladi. Kako se nosite sa tolikim angažmanom?- Ja samo radim svoj posao najbolje što mogu. Ne možete biti u vladi u kojoj je Vučić premijer ako niste u stanju da pratite njegov tempo. Ja se trudim da ga pratim jer verujem u ono što radi ova vlada.

Ko se bogatio na nesreći TUŽILAŠTVO ĆE USKORO ISTRAŽITI PRIJAVE PROTIV HAMOVIĆA I LAZAREVIĆADok smo od Crne Gore i RS kupovali električnu energiju po 30 evra za kilovat-sat, mediji su objavili da je Vuk Hamović tražio 80 evra. Vučić je rekao da mu to neće biti zaboravljeno.- Trgovci nude svoje cene, ali javnost svakako mora saznati od koga je EPS kupio struju i po kojoj ceni. Da li je od Hamovića, Lazarevića, nekih drugih trgovaca ili direktno od „Elektroprivrede RS“ i, ako jeste, po kojoj ceni. To je vrlo značajno pitanje jer tržište struje nije uređeno, a protiv Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića podignute su krivične prijave. Ja verujem u sistem i verujem da će to kad-tad biti istraženo. Ministarstvo koje sam vodila je te prijave izvadilo iz fioka i ponovo smo ih prošle godine poslali tužilaštvu. Srpska energetika je osiromašena u godinama kada su današnji veliki trgovci zarađivali svoje prve milione.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track