DEVENPORT: Briselski sporazum prekretnica za odnos Beograda i Prištine
Foto: Fonet

Šef delegacjie EU

DEVENPORT: Briselski sporazum prekretnica za odnos Beograda i Prištine

Politika -
Pregovori o pristupanju Srbije EU odvijaju se glatko i sledeći korak sa srpske strane će biti priprema sveobuhvatnih akcionih planova, navodi šef delegacije EU

BEOGRAD - Briselski sporazum je bio prekretnica koja je podigla odnos između Beograda i Prištine na potpuno novi nivo, ali i dalje postoje određeni aspekti gde rad mora da se nastavi kako bi sporazum u potpunosti bio primenjen, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Mnoga pitanja i dalje moraju da se reše, ali obe strane su te koje odlučuju gde i koliko brzo će da napreduju. Obe strane vide normalizaciju odnosa kao značajan aspekt njihovih aspiracija ka članstvu u EU, rekao je Devenport za Cord. Devenport je ocenio i da se pregovori o pristupanju Srbije EU odvijaju glatko i da će sledeći korak sa srpske strane biti priprema sveobuhvatnih akcionih planova.

To je glavni prioritet za Vladu Srbije, napomenuo je on. Govoreći o medijima on je podsetio da je poslednja Vlada je priznala da je situacija u medijima u Srbiji veoma nezadovoljavajuća. Nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija otvara vrata vršenju nepovoljnog uticaja na urednike i novinare.

Zakonodavstvo tek treba da uhvati korak sa transformacijom globalnih medija kroz proces digitalizacije i masovnog pristupa internetu, rekao je on. Zato su Vlada i Skupština i usvojili novu medijsku strategiju. Postoji i očekivanje da će nezavisne institucije, kao što su Savet za štampu i Radiodifuzne agencija, ojačati svoju ulogu posmatrača, stavljajući akcenat na povredu medijskih standarda pogotovo kada su oni u suprotnosti sa pravima građana, istakao je Devenport.

Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava spremnost nekih medija da prenose informacije koje su procurele iz sudskih istraga. Kada je u pitanju korišćenje Evropskog fonda solidarnosti, Srbija već ima tretman zemlje članice, naglasio je Devenport i objasnio da nema razlika i da je sasvim ravnopravna sa ostalim članicama. Evropa je već na strani Srbije, istakao je on.

Govoreći o neophodnim reformama Devenport je naglasio da je potrebno političko vođstvo, nacionalno jedinstvo i donošenje ponekad vrlo teških odluka, ali Srbija može to da uradi uz podršku koju dobija od EU i njenih država članica. Prema njegovim rečima, Srbija ima istorijski jedinstvenu priliku da se transformiše u moderno, bogato i dinamično društvo prilikom ulaska u EU. On je naglasio i da je poštovanje prava LGBT zajednice, u stvari, odbrana osnovih ljudskih prava i da to nisu neka "dodatna, posebna prava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track