PAHOR ODRŽAO PREDAVANJE: Moguće usporavanje procesa proširenja EU
Foto: Tanjug

Predsednik Slovenije na Univerzitetu

PAHOR ODRŽAO PREDAVANJE: Moguće usporavanje procesa proširenja EU

Politika -
U apsolutnom je interesu EU da... nastavi s procesom proširenja, a Srbija je u jednoj odličnoj situaciji, jer već ima status kandidata, kazao u Rektoratu

BEOGRAD - Predsednik Slovenije Borut Pahor upozorio je danas da bi rezultati izbora za Evropski parlament mogli da uspore proces proširenja EU, ali je napomenuo da će Srbija u pristupnim pregovorima s Briselom imati punu podršku Slovenije.

"U apsolutnom je interesu EU da... nastavi s procesom proširenja, a Srbija je u jednoj odličnoj situaciji, jer već ima status kandidata i vi ćete pregovarati sa Evropskom komisijom narednih godina", rekao je Pahor u obraćanju studentima u Rektoratu Beogradskog univerziteta na temu "Budućnost EU i njeno dalje proširenje".

"Slovenija je prijateljska država, država koja razume region, a posebno Srbiju kao regionalnu silu i značaj prijema Srbije u EU, i mi ćemo sasvim sigurno na tom putu biti saveznici", poručio je Pahor, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Podsećajući da su na evropskim izborima proteklog vikenda ekstremnodesničarske i antievropske stranke u mnogim zemljama pobedile ili osvojile veliki broj glasova, Pahor je izrazio uverenje da će se taj "veliki korak unazad" odraziti i na dinamiku proširenja EU.

Na pitanje koji su uslovi EU za prijem Srbije, slovenački predsednik je odgovorio da su kriterijumi definisani u 35 pregovaračkih poglavlja, ali da on, kao prijatelj Srbije, želi otvoreno da kaže da uspeh pregovora zavisi i od odnosa Beograda s Prištinom i zemljama regiona, posebno BiH.

Pahor je ocenio da Vlada Srbije u poslednje vreme u toj oblasti vodi "fantastičnu politiku", uprkos povremenim problemima i emocijama, pre svega u odnosu s Prištinom."Sigurno je da će neke države EU, a Komisija, sasvim sigurno stimulisati Srbiju da učini sve što je moguće u tom smislu do kraja pregovora", rekao je on.

EU, prema njegovim rečima, ima pravo da traži od Srbije normalizaciju odnosa s Prištinom, ali bi napravila veliku grešku ako bi sve podredila tom uslovu."Nadam se da će tu biti kompromisa koji će biti za sve strane dobar da bi se ti pregovori na kraju i završili i Srbija postala sledeća država EU, možda 29. članica", rekao je Pahor.

Primećujući da su odlični politički odnosi Beograda i Ljubljane omogućili, prvi put od 1991. godine, posetu predsednika Slovenije Srbiji, Pahor je poručio studentima da slobodu i mir nikad ne uzimaju zdravo za gotovo, već da budu svesni da se za to treba svakodnevno truditi i boriti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track