Dačić: Nikome se ne dodvoravam, branim interese Srbije

Državni interes na prvom mestu

Dačić: Nikome se ne dodvoravam, branim interese Srbije

Politika -
Dačić tvrdi kako nema potrebe nikom da se ulaguje. "Ja sam u ovoj zemlji gotovo sve bio, i ja nisam ovde da se dodvoravam ni Moskvi, ni Pekingu, ni Briselu, ni Vašingtonu, nego sam ovde da branim interese Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Vlada još nije izjasnila o učešću Srba na izborima na Kosovu 8. juna, ali da smatra da treba da budu ispunjeni svi uslovi za njihovo učesće.

"Nismo zadovoljni načinom na koji Priština zloupotrebljava ono što je dogovoreno u Briselu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je naveo da vlada želi da Srbi učestvuju na izborima jer bi to bilo dobro kako bi ostvarili što značajniju političku ulogu.

Dačić je dodao da postoje raznorazni pritisci sa kojima se sreće na svakodnevnom nivou, i da se neki od njih tiču toga da ga neke od kolega sa kojima se susreće ne informišu otvoreno o svojim budućim koracima u oblastima koje su tema međusobnih razgovora.

"Skoro svake dve nedelje se susrećemo sa kolegama uključujući i kolegu sa zvezdicom, sa fusnotom (Kosovo), i o svemu se informišemo. Jedino što me nisu informisali da će da podnesu zahtev za članstvo u Venecijanskoj komisiji", rekao je Dačić.

"Da bi sada zemlje evropske kvinte došle kod mene da mi izraze očekivanje da Srbija neće da se protivi njihovom članstvu. da bi sutradan... Velika Britanija podnela amandman da se fusnota više ne upotrebljava kad (Kosovo) bude primljeno tamo", dodao je on.

Dačić je istakao: "Ako hoćemo korektne i otvorene odnose, šta ima da krijemo?!" "Kažite lepo šta hoćete. I ja sam isto njima lepo rekao: Srbija naravno ne može da spreči prijem (Kosova u Venecijansku komisiju), jer se tamo glasa većinom glasova. ali nemoj" još da tražite da mi aplaudiramo tome. To nije normalno. I tražimo korektan odnos", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija nije protiv učešća Kosova na međunarodnim sastancima i inicijativama, ali da moraju da se nađu načini koji će biti prihvatljivi za obe strane.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas one zemlje koje smatraju da ne treba odustati od politike pritisaka prema Srbiji, da se "manu" pritisaka sa namerom da je zaplaše, pogotovu kada se radi o njenim odnosima sa Rusijom i Kinom.

"Nismo mi glupi. Znamo mi šta želimo i kakvi su nam interesi. A takođe znamo i to šta moramo a šta ne moramo. Ti pritisci se odnose na naše odnose sa Rusijom i Kinom. Normalno je da zemlje Zapada imaju odlične odnose sa njima, a kada Srbija ima takve odnose, onda je to problematično", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da je Srbiji zamerano "zašto sa Kinom pravi tako dobre odnose, a onda ode delegacija iz velikih evropskih država i potpiše ugovore od stotinu milijardi evra sa Kinom". "A mi mali i jadni, ne mož" da potpišemo ni milijardu jednu. A i to kad potpišemo nekome smeta. Nama zameraju odnose sa Ruskom Federacijom, a Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, i to jedan od njih se zove "Sevastopolj".

A nama će zameriti ako neki orekstar koji se zove "Sevastopolj" dođe da drži koncert. E pa znate, to ne može tako sa Srbijom", poručio je Dačić.

On je istakao da su se "malo Srbi promenili" i da nema potrebe da neko Srbiju pritiska. "Mi ćemo druge da pritiskamo. Mi pritiskamo time što imamo konstruktivan stav", rekao je Dačić. On je takođe kazao da će od odnosa prema našim diplomatama u svetu zavisiti i odnos Srbije prema stranim diplomatama u Beogradu.

On je naveo da nema potrebe nikom da se ulaguje. "Ja sam u ovoj zemlji gotovo sve bio, i ja nisam ovde da se dodvoravam ni Moskvi, ni Pekingu, ni Briselu, ni Vašingtonu, nego sam ovde da branim interese Srbije. Isto tako nisam ovde došao da ostvarujem politiku Socijalističke partije Srbije (čiji je predsednik), već državnu politiku Srbije u oblasti spoljnih poslova", rekao je Dačić.

Nećemo uvoditi Rusiji sankcije

Ivica Dačić kaže da je pozicija Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini principijelna i da Beograd poštuje teritorijalni integritet svake države.

"Naš stav je jasan, naša pozicija je principijelna i mi poštujemo teritorijalni integritet svake države", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje da li Srbija trpi pritiske zapada da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Dačić je rekao da će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa politikom Evropske unije kada postane njena članica.

"Srbija nije članica EU, da smo spremni mi bismo već bili njena članica. A nisam video ni da su sve zemlje EU jedinstvene oko toga", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track