NIKOLA SELAKOVIĆ ZA KURIR: Ucena premijera bila je pokušaj državnog udara
Foto: Zorana Jevtić

Ekskluzivno: Ministar pravde o previranjima u MUP

NIKOLA SELAKOVIĆ ZA KURIR: Ucena premijera bila je pokušaj državnog udara

Politika -
U Srbiji je pre jedanaest godina ubijen predsednik vlade, a sad je neko pokušao da ucenjuje Aleksandra Vučića; Ukoliko želimo da Srbija ima jako i efikasno pravosuđe, takva mora da nam bude i policija. I obrnuto

BEOGRAD - Ucenjivanje premijera fingiranjem događaja na službenom položaju krajnje je ozbiljna stvar, izjavio je u razgovoru za Kurir ministar pravde Nikola Selaković povodom pokušaja da policijska mafija u MUP iznudi ostavku predsednika Vlade Aleksandra Vučića.- Srbija je država u kojoj je pre jedanaest godina ubijen predsednik vlade. To je činjenica od koje svako od nas treba da se naježi. Jedanaest godina kasnije neko je pokušao da ucenjuje predsednika vlade. Pitanje nad kojim treba da se zamislimo glasi: ako u državi nije zaštićen jedan od najvažnijih državnih funkcionera, kako može da bude zaštićen običan građanin?Šta hoćete konkretno da kažete, da su pojedinci u policiji pokušali da izvedu državni udar?- U svakom ozbiljnom sistemu to bilo okvalifikovano kao pokušaj izvršenja državnog udara.To su teške tvrdnje, a vi ste ministar pravde?- Ja kao pravnik na to gledam upravo iz tog ugla.Ko treba da odredi da li je reč o državnom udaru?- Konačnu ocenu, kad se sve te tvrdnje ispitaju, daće pravosudni organi.Načelnik UKP Rodoljub Milović izjavio je da je neko uzeo pare, a da sada ne može da ispuni obećano. Hoće li tužilaštvo istražiti njegove navode?- Ne mogu da odgovorim na to jer nisam državni tužilac, ali kao neko ko se trudi da odgovorno obavlja svoju funkciju stojim iza svojih reči, kao što sam uveren da svi nosioci javnih funkcija stoje iza onog što su rekli i da će biti spremni da to obrazlože i pred tužiocem i pred sudijom, ukoliko do takve situacije dođe.U reformi policije i pravosuđa ključno je koliko pojedini policajci i sudije rade po zakonu, da ne kažem da li su korumpirani?- Da li je neka struktura u svom delovanju prešla s one strane zakona, to može da utvrdi isključivo sud. To ne mogu da rade ni političari ni novinari. U policiji i te kako ima ljudi koji pošteno rade svoj posao i ne treba ih stavljati sve u isti koš.A kako pravosuđe da nam bude dobro sa ovakvom policijom? Da li bi bilo bolje da se i kod nas, kao i u nekim drugim državama, da se ministarstva policije i pravde spoje u jedan resor?- Ne mislim da bi to bilo dobro, iako to jesu srodna ministarstva i poslovi im se u nekim delovima prepliću. Ukoliko želimo da imamo jako i efikasno pravosuđe, takva mora da nam bude i policija, i obrnuto. Kakvo nam je pravosuđe, takva takva nam je i policija.Loša?- Da je dobra, bila bi nam dobra i država. To vam je sindrom trulih i zelenih jabuka - stavite jednu trulu jabuku u gajbu sa zelenim jabukama i za nedelju dana biće sve trule. To je prisutno i u Srbiji, i zato je na nama da počnemo da menjamo sistem. Policija i pravosuđe, a naročito javno-tužilačka organizacija, moraju da sarađuju što je najbolje moguće.Kakva je sada ta saradnja?- Bolja nego što je nekad bila. Činjenica da smo zatvorili predistražne postupke vezane za 24 privatizacije govori o tome da je do nekih pozitivnih promena došlo.

Napad bez utemeljenjaPREMIJERA VUČIĆA NAZIVAJUSOMOM, A PRIČAJU O CENZURIKako gledate na to što danima deo javnosti i OEBS ističu da je u Srbiji na delu cenzura?- Da ima cenzure medija, vi i ja ne bismo o tome razgovarali. Kako neko može da priča o cenzuri kad se premijer u jednoj emisiji naziva somom, dok neki mediji objavljuju najgnusnije laži o mrtvorođenom detetu premijera? I niko na to nije reagovao, ni novinarska udruženja ni međunarodne institucije.

Bez pritisakaO SUĐENJU ŠARIĆU I MIŠKOVIĆUKritičari vas optužuju da na suđenju Miškoviću i Šariću ima političkih pritisaka. Ima li ih?- Svako ko tvrdi da ima političkih pritisaka u ova dva procesa neka javno kaže ko je iz vlasti to radio i na koji način. Uvek sam za kritiku vlasti, ali to mora biti utemeljeno na činjenicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track