Dačić: Srbija nije faktor koji će rešiti ukrajinsku krizu
Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova o pritiscima

Dačić: Srbija nije faktor koji će rešiti ukrajinsku krizu

Politika -
Pomalo me iritira, nije mi prijatno, da nam svaki dan neko drži predavanja kako treba da se ponašamo, pa i oko ukrajinske krize, kao da rešenje zavisi od Srbije. Stalno potezanje tog pitanja služi kao elemenat jednog dodatnog pritiska na Srbiju, istakao je Dačić

JAGODINA - Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbiju ne treba tretirati kao faktor koji će rešiti ukrajinsku krizu i da će nju rešiti velike sile.

"Pomalo me iritira, nije mi prijatno, da nam svaki dan neko drži predavanja kako treba da se ponašamo, pa i oko ukrajinske krize, kao da rešenje zavisi od Srbije. Stalno potezanje tog pitanja služi kao elemenat jednog dodatnog pritiska na Srbiju", istakao je Dačić.

On je istakao da Srbija ima svoj stav i da je to juče rekao i premijer Aleksandar Vučić u Beču, ocenivši da je taj stav "veoma principijelan i korektan".

"Poštujemo integritet svake zemlje člnaice UN, ali mi ne uvodimo restriktivne mere prema Ruskoj Federaciji", ponovio je Dačić, učestvujući u emisiji jagodinske televizije "Palma plus".

Govoreći o parlamentarnim izborima na Kosovu, Dačić je ocenio da Srbi na Kosovu treba da učestvuju na izborima i da bi država, u tom smislu, trebalo da uputi jaku poruku.

"Izbori će biti održani i bez Srba", rekao je Dačić i dodao: "Mi smatramo da je ipak bolje učestovati i imati predstavnike srpske, sa Srpske liste u tzv. parlamentu Kosava nego da ne učestvujemo."

Naša je procena, napomenuo je Dačić da Srbi treba da učestvuju na parlamentarnim izborima, da imaju svoje prestavnike - "bolje nego da ne učestvuju i time daju legitimitet da neki Srbi budu u Vladi Kosova i koja će sprovoditi i dalje politiku koju je ta Vlada vodila i do sada"

Kada je rec o međuvladinoj konferenciji Srbije i EU, prema rečima šefa srpske diplomatije, ona nije odložena zbog ukrajinske krize jer nikada i nije bila zakazana za jun.

"Ja sam zadovoljan kako idu pergovori, mislim da se oni kavlietno odvijaju", rekao je Dačić. "Evropske integracije idu tokom koji je ranije određen sa manjim i većim odstupanjima koji se inače dešvaju kod svih zemalja gde se vrse pregovori. Kada je reč o nama postoje ponekad politička priemsa koji te pregovore čine teškim. Ponekada se ne poklapaju, naši interesi i politika EU" , rekao je Dačić.

Kako je ponovio, Srbija nema obavezu sada da donosi i prihvata sve stavove i odluke EU, "jer mi nismo punopravna čalnica EU, ali mi moramo, pokazujući želju da hoćemo da budemo članica EU, da se postepeno usaglašavamo sa njihovom spoljnom politikom".

On je istakao da je bitno da Srbija definiše svoje priritete, gde će imati poseban stav u odnosu na EU.

Dačić se osvrnuo i na, kako je rekao, živu diploamtsku aktivnost, istakavši da ima "najdinamičniju spoljnu politiku u regionu".

On je naveo da predstoji poseta ministara Turske, Rusije, Crne Gore, Novog Zelanda, Norveške, Vatikana, a da krajem jula dolazi i italijanska ministarka spoljnih poslova.

"Ako tu još dodate i aktivnosti premijera Vučića, juče Beč, pa Berlin, Srbija sada vodi zaista najdinamičniju spoljnu politiku u regionu", istakoa je Dačić.

Kada je reč o poplavama, prema njegovim rečima, svuda je pomoć pozitivna i retke su zemlje koje se nisu uključile.

To govori o velikim promenama naše međunarodne pozicije i ovo sada treba iskoristiti za jačanje naše solidarnosti u regionu, napomenuo je Dačić.

Dačić je istakao i da ima dobre odnose sa premijerom Vučićem i da su oni nastavak dobre sradnje "koju smo imali u protekolm periodu".

"Ja sam ministar inostanih poslova ali sam i potpredsednik Vlade i daću svoj maksimum u svim segemntima gde premijer misli da ja, i partija i koalaicija koju predvidim može da pomogne", rekoa je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track