Borhard: Misija Euleksa je nepristrasna
Foto: Eulex

Interes pravda za žrtve

Borhard: Misija Euleksa je nepristrasna

Politika -
Euleks nije politička misija, mi smo misija vladavine prava i garantujem vam da smo apsolutno nepristrasni kada primenjujemo vladavinu prava, izjavio je šef misije Euleks

ZVEČAN - Šef misije Euleks-a na Kosovu Bern Bohard izjavio je da misija na čijem je čelu nema nikakvih interesa da bude ni na čijoj strani, već da joj je interes vladavina prava i pravda za žrtve.

"Euleks nije politička misija, mi smo misija vladavine prava i garantujem vam da smo apsolutno nepristrasni kada primenjujemo vladavinu prava", rekao je Borhard i dodao da je uveren da svi građani Kosova, bilo koje etničke grupe, žele stabilan sistem vladavine prava u kome će se osećati bezbedno.

On je istakao da Misija Euleks nema interes u određenoj etničkoj grupi ili političkoj stranci.

"Ako uhapsimo nekoga iz srpske zjednice, onda nas često optužuju da smo proalbanski orjentisani, a ako uhapsimo nekoga iz albanske zajednice, mi smo optuženi da smo prosrpski orjentisani. To pokazuje da smo neutralni i da stojimo sa druge strane, daleko od kriminala", kazao je on.

Bohard je dodao da predmeti koji potpadaju pod kosovsko krivično pravo, mogu zastareti tek nakon nekog vremena, odnosno kad tužilac pokrene istragu.

"Ako on (tužilac) ne vidi pomaka u slučaju, odnosno kada nema dovoljno dokaza da podigne optužnicu, on može da odloži slučaj i da zaustavi vreme, tako da nema opasnosti da će slučaj zastareti", naveo je Bohard.

Kako je precizirao, slučajevi koji se bave ratnim zločinima su generalno izuzeti od bilo kakvih vremenskih ograničenja. On je podsetio na stare slučajeve kao što su Niš ekspres, ubistvo dece u Goraždevcu, kao i ubistva seljaka u Starom Grackom.

Prema njegovim rečima, jedan od ta tri slučaja je pod aktivnom istragom, dok su u slučaju druga dva predmeta, potrebne informacije jer sve dok nema dokaza, nema izjava svedoka, policija i tužioci su prilično nemoćni.

Osvrćući se na nedeljne kosovske izbore Bohard je kazao da će pripadnici Euleks-a sarađivati sa Kosovskom policijskom službom.

(Beta/Most)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track