SRBIJA I RS SLAVE VIDOVDAN: Sastali se Vučić, Dačić, Dodik i Kusturica
Foto: Tanjug

Susret u Nemanjinoj 11

SRBIJA I RS SLAVE VIDOVDAN: Sastali se Vučić, Dačić, Dodik i Kusturica

Politika -
Tema sastanka bila je obeležavanje veka od početka Prvog svetskog rata
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i režiserom Emirom Kusturicom.

Tema sastanka bila je obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Sastanku prisustvuje i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac razgovarao je juče u Banjaluci sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktivnostima koje Republika Srpska i Srbija sprovode povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija i Republike Srpske ove godine zajedno obeležiti 28. jun - Vidovdan, istakavši da je Srbija ponosna na svoju junačku istoriju i svetlu tradiciju.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom RS Miloradom Dodikom objasnio da postoji više povoda da se zajedno obeleži Vidovdan a da je za Srbiju jedan od njih to što je to veliki srpski praznik

Vučić je rekao i da je za Srbiju jedan od razloga otvaranje Andrić grada u Višegradu a da je za Republiku Srpsku, uz ta dva razloga i to "sarajevski atentat Gavrila Pricipa". "U Srbiji će mesec dana kasnije, od trenutka napada na Srbiju 28. jula početi zvanično obeležavanje stogodišnjice početka velikog rata", rekao je on.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na svoju istoriju naglasivši da će u okviru obeležavanja građani moći da vide različite umetničke sadržaje, operu , pozorišnu predstave... On je najavio i da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovati otvaranju Andrić grada u Višegradu podsetivši da je određene institucije i institute Srbija podržala u tom gradu.

Na sledećoj sednici vlade odluka da se pomogne RS

Vučić je najavio da će na sledećoj sednici vlade biti doneta odluka da se RS pomogne "ozbiljnim finansijskim sredstvima i na druge načine"."U svoj našoj muci ne smemo i ne možemo da zaboravimo narod u RS", rekao je Vučih na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom. Premijer Srbije je dodao da će u narednih 15 danas posetiti Šamac i Doboj gde će se dogovoriti koje će objekte i na koji način Srbija izgraditi.

Dodik je rekao da je sa Vučićem dogovoreno da se finansijska pomoć od milion evra uputi u dva grada - Šamac i Doboj - kako bi se sanirali neki od javnih objekata koji su stradali u poplavama."Ja sam zahvalan Srbiji što je i pored velikih stradanja našla načina da pomogne Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je dobio pozitivan odgovor od Srbije u tom smislu, jer "RS nema dugu adresu gde može da se obrati".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track