VUČIĆ NEĆE U SARAJEVO: Ne mogu da stojim pored table gde piše srpski fašistički agresor
Foto: Tanjug

100. godišnjica Prvog svetskog rata

VUČIĆ NEĆE U SARAJEVO: Ne mogu da stojim pored table gde piše srpski fašistički agresor

Politika -
Ne mogu, ne želim i tako se osećam, dodao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da neće ići u Sarajevo na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata jer ne može da stoji pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru.

Vučić je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će 28. juna biti i u Beogradu i Višegradu, dodavši: "Moja je obaveza da budem sa našim narodom - to nam je najveći nacionalni praznik".

On je rekao i da je razmišljao da ode u Sarajevo na obeležavanje, ali da postoje dva razloga zbog kojih to ne može da prihvati. "Ne mogu da stojim pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru", rekao je Vučić i dodao da to "ne može i ne želi i da se tako oseća".

Kao drugi razlog, Vučić je naveo da je čitao scenario tog obeležavanja, da su u pitanju neke sitnice, te da misli da je fer da ako se nešto zajednički obeležava da se tako radi i scenario."Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani", rekao je Vučić, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim.

http://www.youtube.com/watch?v=VeYYMaZFqVU

Upitan da prokomentariše izjavu predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića vezanu za tablu postavljenu na sarajevsku Većnicu da ona označava "vreme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom", srpski premijer je rekao to ne bi komenarisao kao što smatra i da ni njegov stav neće biti komentarisan.

Pre nekoliko dana i predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da neće ići na obeležavanje početka Prvog svetskog rata u Sarajevo, istakavši da ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.Nikolić je, gostujući na RTS-u, objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obeležavanje u Sarajevo, i da se oko toga dogovarao sa rukovodstvom Republike Srpske i članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojšom Radmanovićem.

Međutim, naveo je predsednik Srbije, nadležnost za organizaciju obeležavanja prenesena je na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mestu srpski zločinci ubijali."Tako ne možemo da se mirimo", poručio je Nikolić, naglasivši da ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track