Fajman u dvodnevnoj poseti Balkanu
Foto: Reuters

Dolazi u Beograd

Fajman u dvodnevnoj poseti Balkanu

Politika -
Balkanska turneja, kako ukazuje kabinet austrijskog kancelara, ima za težište podvlačenje značaja mira, neposredno pred 100-tu godišnjicu od atentata na austro-ugarskog prestolonaslednika u Sarajevu

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman posetiće sutra, u okviru kraće balkanske turneje, Beograd.

On će, kako je najavljeno u Beču, zajedno sa ministrom odbrane Geraldom Krugom u četvrtak posetiti Beograd I Bosnu I Hercegovinu, a u petak Kosovo i Sloveniju. U Beogradu on će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u Sarajevu sa tamošnjim šefom bosanske vlade Vjekoslavom Bevandom.

U Prištini planiran je susret sa pripadnicima austrijske vojske pri Kforu.

Na kraju balkanske turneje Fajman će se, u Brdu kod Kranja, sastati sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Alenkom Bratušek i Zoranom Milanovićem.

Balkanska turneja, kako ukazuje kabinet kancelara, ima za težište podvlačenje značaja mira, neposredno pred 100-tu godišnjicu od atentata na austro-ugarskog prestolonaslednika u Sarajevu. Tamo gde je pre 100 godina izbio Prvi svetski rat danas se ponovo nalaze austrijski vojnici, ali radi obezbeđivanja mira, ističe se iz kabineta.

Poseta kancelara takođe je vezana i za pomoć regionima pogođenim poplavama. Uz to kancelar želi, svojom posetom, da podvuče dalju podršku Austrije unutrašnjim reformskim procesima zemalja zapadnog Balkana u vezi njihovog približavanja EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track